Начало Избрани Ферари няма да оспорва отново наказанието на Сайнц от Мелбърн

Ферари няма да оспорва отново наказанието на Сайнц от Мелбърн

697
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Ферари няма да оспорва отново наказанието на Карлос Сайнц в Мелбърн. Отборът от Маранело обяви, че приема решението на стюардите да не преразглеждат санкцията на испанеца след контакта с Фернандо Алонсо. Скудерията също така поиска повече дискусии с ФИА и другите отбори относно прилагането на такива наказания в бъдеще.

Сайнц получи допълнителни 5 секунди в края на надпреварата в Мелбърн заради това, че при последния рестарт удари и завъртя Фернандо Алонсо. След това имаше още инциденти, заради които състезанието отново бе спряно. Рейс контролът реши стартовият ред за последната обиколка да е от обиколката преди рестарта. Самият финален тур премина зад кола за сигурност. В крайна сметка финалът зад кола за сигурност коства на Сайнц загуба на 8 позиции. Така той от четвърти се смъкна чак 12-ти при развяването на карирания флаг и си тръгна с 0 точки от надпреварата в Мелбърн.

Във Ферари не бяха никак съгласни с решенията на стюардите в Австралия. Затова екипът поиска официално преразглеждане на наказанието на Сайнц

Отборът от Маранело предостави информация от още два спорни инцидента в Гран при на Австралия. Единият от тях касаеше Пиер Гасли и Естебан Окон. Пилотите на Алпин се удариха малко след рестарта в 56-тата обиколка. След това те бяха изслушани от стюардите и не получиха наказание. В същото време комисарите на ФИА така и не разследваха ударът между Логан Сарджънт (Уилямс) и Ник де Врис (Алфа Таури).

Късното спиране на Сайнц преди сблъсъка на завой №1 беше предоставено на ФИА в допълнение към твърдението на испанеца. Според него, твърде ниските температури на гумите и по-малкото слънчева светлина са допринесли за катастрофата.

Днес ФИА обяви, че няма да уважи молбата за преразглеждане на наказанието на Сайнц. Според ръководния орган, от Ферари не са представили нови, значими и релевантни доказателства, които да дадат основание за преразглеждане на решението им. По този начин испанският състезател ще остане на позицията, която заемаше след развяването на карирания флаг в Австралия.

Ферари излезе със собствено изявление в отговор на това на ФИА. В него се казва, че екипът е доволен, че е предоставила достатъчно нова информация, но въпреки това уважава решението на ръководния орган да не преразглежда наказанието на Сайнц

„Признаваме решението на ФИА да не ни предостави право на преразглеждане във връзка с наказанието, наложено на Карлос Сайнц по време на Гран при на Австралия 2023.“

„Ясно е, че сме разочаровани от това решение. Смятаме, че сме предоставили достатъчно нови елементи, за да може ФИА да преразгледа решението, особено в контекста на конкретните условия и множеството инциденти, които се случиха по време на финалния рестарт. Въпреки това ние уважаваме процеса и решението на ФИА“, се казва в изявление на Ферари.

„Сега с нетърпение очакваме да започнем по-широки дискусии с ФИА, F1 и всички отбори с цел по-нататъшно подобряване на решенията, които се взимат при такива случаи. Така ще се гарантира най-високото ниво на справедливост и последователност, които нашият спорт заслужава.“