Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари обяви, че Васьор ще оглави Скудерията в F1

Ферари обяви, че Васьор ще оглави Скудерията в F1

3411
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Ферари

Минути след като от Алфа Ромео/Заубер съобщиха, че Фредерик Васьор напуска Хинвил, от Ферари оповестиха присъединяването на французина към отбора от Маранело.

„Фредерик Васьор ще се присъедини към Ферари на 9 януари като шеф на отбора и генерален мениджър“, се казва в изявлението.

„Васьор има над 25 години опит в автомобилния спорт – от малките формули и повече от десетилетие във Формула 1. През това време той си изгради и репутация на човек, който умее да работи добре с млади таланти. Под негово ръководство Нико Розберг и Люис Хамилтън печелят сериите GP2 през 2005 и 2006 г.“

Главният изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня коментира, че приветства Васьор в Скудерията.

„По време на кариерата си той успешно комбинира техническите си познания като инженер със способността да вади най-доброто от пилоти и отбори. Този подход и методите му на ръководене са точно това, което ще накара Ферари да върви напред с подновена енергия“, допълни Виня.

„За мен е удоволствие и чест да поема ръководството на Скудерия Ферари“, каза от своя страна Васьор

„Като човек, който цял живот обожава автомобилния спорт, винаги съм смятал, че Ферари е върхът в тази дисциплина. Нямам търпение да работя с талантливия екип в Маранело.“

Привличането на Васьор вероятно ще доведе до размествания в организационната структура на Ферари. Предполага се, че Симоне Реста може би ще се върне от Хаас, за да стане технически директор на отбора. Възможно е да има и други промени, които засега не се оповестяват.

Васьор оглави Заубер, който впоследствие стана Алфа Ромео в F1, от средата на 2017 г. Под негово ръководство отборът достигна до шесто място при конструкторите през сезон 2022. Самият Васьор има сериозен опит от малките формули. Заедно с Никола Тод създава АРТ Гран при през 2004 г. В продължение на година (2016-та) оглавяваше екип на Рено в F1, но напусна заради неразбирателство със Сирил Абитебул.