Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отчете положителен уикенд в Баку: Подиумът е морален стимул. Ще започнем...

Ферари отчете положителен уикенд в Баку: Подиумът е морален стимул. Ще започнем да вадим нови неща от Маями нататък

1315
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер; снимка: Майкъл Потс

Екипът на Ферари отчете състезателния си уикенд в Баку като положителен. Шарл Льоклер за втори път завърши надпревара от началото на сезона и се качи на подиума. Карлос Сайнц финишира пети в Гран при на Азербайджан.

„Състезателният уикенд в Баку като цяло бе положителен за отбора. Взехме и двата полпозишъна, а накрая и подиум с Шарл. Благодарение на това плюс петото място на Карлос спечелихме задоволително количество точки“, обобщи шефът на Ферари в Гран при Фредерик Васьор

„В Мелбърн имаше знаци за прогрес, но те бяха засенчени от лошия резултат в състезанието. През четириседмичната пауза се трудихме упорито в Маранело и в Баку отбелязахме допълнителен напредък, който превърнахме в добър резултат“, добави французинът.

„Определено се върнахме на желаните позиции по отношение на квалификациите. Все още обаче има значителна разлика спрямо Ред Бул по отношение на състезателното темпо. Целта ни е да се борим за победа и се подготвяме да сторим точно това. Този подиум е морален стимул за екипа. Нещо, което да ни държи емоционално в подготовката ни за старта в Маями“, каза още шефът на Ферари.

„Не е важно как се чувствам аз след първия подиум на Ферари, постигнат под мое ръководство. Важното е, че сме направили стъпка напред по отношение на представянето. Сега отправяме поглед към Маями, където нещата ще са съвсем различни.“

„Ще започнем да вадим нови неща от Маями нататък. Да видим как ще се представи колата. Всички ще имат новости в следващите надпревари. Мисля, че подобрението ни обаче идва най-вече от това, че използвахме много, много добре колата, с която разполагаме. В това отношение постигнахме най-голям напредък в сравнение с Джеда например. Справихме се по-добре с работата като цяло и съм много доволен. Не мисля, че от Ред Бул правеха нещо, за да контролират състезанието. По принцип не работят така, винаги натискат на максимум. Състоянието на гумите им накрая бе подобно на това при нас, тоест сме имали подобно на тяхното темпо в последните обиколки“, обясни още Васьор.

Скоростта на Скудерията в квалификациите накара Хелмут Марко да заяви отново, че Ферари разполага с „най-мощния двигател“ във Формула 1

„Знаехме, че от Ферари ще са бързи в един тур. Трябваше абсолютно всичко да се получи идеално за нас, за да останем пред тях. Ние не се справихме оптимално с наляганията в гумите. (В квалификацията) губехме много спрямо Льоклер във втори сектор на пистата“, каза Марко.

„Ферари може да вдигне скоростта в една обиколка – те имат най-мощния двигател“, допълни 80-годишният съветник на Ред Бул в F1.