Начало Други Ферари показа обновения прототип в WEC

Ферари показа обновения прототип в WEC

133
0
Ферари 499P 2024
снимка, Ферари

Ферари показа обновения прототип в WEC. Скудерията е готова за втория си сезон в категорията на хиперавтомобилите в световния шампионат за издръжливост на ФИА.

Вчера Ферари отбелязва годишнината от рождението на Енцо Ферари по невероятен начин. Тимът представяни новата цветова схема на модела 499P, който ще се състезава в класа на хиперавтомобилите на FIA WEC през 2024. Сега вниманието е насочено към самия световен шампионат, който ще стартира на 2 март в Катар. Двата заводски прототипа на Ферари AF  Corse отново носят познатите номера 50 и 51

В новата цветова схема на Ферари 499 P се преплитат традиции и иновации. Макар и да напомнят силно тази от миналия сезон, новите състезателни цветове гледат към бъдещето и въвеждат иновативни елементи.

Червеният цвят на Ферари отново има най-сериозно присъствие върху прототипа. В цял свят той е синоним на италианския спортен дух. Червеният цвят е съчетан с традиционното за компанията жълто Giallo Modena, което се виждаше и върху разцветката за 2023 г. Всичко това заедно подчертава скулптурните и динамични линии на автомобила.

Новата цветова схема е посветена на Ферари 312 PB – последният прототип, участвал в състезанията за издръжливост през 1973 г. 50-годишното отсъствие на Ферари в тези състезания бе прекъснато миналата година, когато Скудерията се завърна в най-високия клас на този тип надпревари.

Състезателното червено е специално разработено за новия сезон. То доминира изцяло и е съчетано с жълтите акценти на Giallo Modena. Дълбокото, наситено червено на шасито черпи вдъхновение от болида F2007, с който Скудерия Ферари се състезаваше във Формула 1 през 2007 г. Сега обаче са добавени нови елементи. Те създават по-лъскава версия на хиперавтомобила, която повишава видимостта на автомобила през нощта и в условия с лоша видимост.

Композицията на разцветката, разработена за двата 499P с номера 50 и 51, управлявани от шестимата официални пилоти на Ферари, също е отклонение от предходната година. Основната цел е да се подчертаят шасито и кокпитът на автомобила с два шахматно разположени цветни блока. Така се създава плавен композиционен ритъм и с дизайн, който чрез смесването на двата нюанса подчертава линиите и триизмерното качество на геометрията на повърхността.

Тези аспекти са очевидни, особено когато хиперавтомобилът бъде погледнат отстрани. На практика Giallo Modena обгръща целия кокпит, подчертавайки неговото физическо и символично значение. Нови графични елементи, линии и хоризонтални ленти в същия цвят допълнително подчертават концепцията за динамика и скорост. Те се разширяват в долната част на каросерията в близост до задните колела, в горната част на опашната перка и във вътрешността на крайните пластини на задното крило

Тази година Ферари AF Corse разчита на същия пилотски състав. Прототип №50 ще бъде каран от Антонио Фуоко/Мигел Молина/Никлас Нилсен, докато зад волана на прототип №51 са Джеймс Каладо/Антонио Джовинаци/Алесандро Пиер Гуиди. Ферари има и клиентски прототип, който е с №83 се състезава под името на AF Corse. Негови пилоти са Роберт Кубица/Йе Ифей/Робърт Шварцман.