Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари потвърдиха, че Рори Бърни работи по колата им за 2014 г.

Ферари потвърдиха, че Рори Бърни работи по колата им за 2014 г.

43
0
Рори Бърни

Южноафриканският конструктор Рори Бърни бе привлечен от Ферари да работи с техническия екип на тима по колата за 2014 г. С негови автомобили Михаел Шумахер спечели всичките си седем световни титли – и в Бенетон, и във Ферари.

Бърни бе забелязан в Маранело още на представянето на новия F138 за 2013 г., но едва тези дни се получи официално потвърждение за това, че отново работи в базата на Скудерията. Според казаното от говорител на компанията, конструкторът се трудел по проекта за новото Енцо, като оказвал „операционна подкрепа“ в работата по болида за догодина.

69-годишният Бърни бе цитиран по-рано в публикация в Ауто, Мотор унд Шпорт да казва, че „работи под пълна пара“, както и че F138 изглежда като детска играчка спрямо проекта за 2014-а.

Ферари обявиха още в края на миналата година, че разделят техническия си екип на две. Част от инженерите се занимават с тазгодишната кола, а останалите – начело с Фабио Монтеки – са съсредоточени върху тази за 2014-а.

Рори Бърни бе част от тима на Бенетон, с който Шумахер спечели първите си две корони във Формула 1. През 1997 г. той се присъедини към Ферари заедно с Михаел и Рос Браун, ставайки част от дрийм тима на Скудерията, взел 5 титли при пилотите от 2000 до 2004 г. Оттегли се в края на 2006-а, когато и Шумахер реши да не кара повече, но постоянно консултира различни проекти на Ферари.