Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари прехвърлят ресурси към колата за 2014 г. през септември

Ферари прехвърлят ресурси към колата за 2014 г. през септември

36
0
Стефано Доменикали

Ферари ще прехвърлят ресурси към болида за 2014 г. през септември, заяви шефът на екипа Стефано Доменикали.

Септември е месецът, когато започваме да пренасочваме ресурси, тъй като проектът за догодина е много сложен. В края на септември на практика всички ще са се прехвърли – в зависимост, разбира се, от ситуацията в шампионата. Всички топотбори осъзнават, че ако искат да са силни през 2014-та, е необходимо да стартират работа за тогава, а това е доста сложна задача – особено за големите екипи. Предполагам, че може да видим сериозни изненади през следващия сезон по отношение подреждането на тимовете. Според мен – и доколкото си спомням – предстоящите промени са най-големите в историята на Формула 1. Наистина е важно всичко да се получи правилно. В противен случай си загубен – обясни Доменикали пред formula1.com.

Тиймшефът на Скудерията направи и преценка на сезона за ръководения от него отбор досега. Той заяви, че стартът на състезателната година бе добър за тима и темпото бе поддържано до Канада.

След това трябваше да се изправим срещу два проблема. Единият бе, че модификациите ни, новите неща не подобриха колата, а я направиха по-бавна. Тоест отстъпихме крачка назад. Вторият засяга промяната на гумите. Това е факт, но не желая повече да го коментирам – допълни италианецът.

Той обясни също така, че във Ферари няма никаква борба между него и Фернандо Алонсо. Доменикали не е съгласен с твърдението, че е твърде мек за поста, който заема и заяви, че слуша една и съща история по свой адрес от 30 години, но не се интересува какво говорят хората.

Що се отнася до решението за пилотите през 2014 г., то шефът на тима от Маранело призна, че би предпочел да запази Фелипе Маса:

Не бързаме да взимаме решение. Има много възможности. Не забравяйте, че всички искат да карат за Ферари. Аз лично бих искал да запазя Фелипе, който е страхотен човек, много отдаден на отбора. Освен това няма кой знае колко пилоти с умението да превключат бързо и да започнат да носят резултати. А и са нужни добри представяния от Фелипе. Кими [Райконен] е изключително бърз състезател и всички знаят преценката ми за него. Но ако направя коментар по него адрес, той би бил възприет като директен отговор (на ситуацията на пазара). Както споменах, не бързаме и ще вземем правилното решение в точния момент.

Той коментира и посещението на мениджъра на Фернандо Алонсо Луис Гарсия Абад в Ред Бул по време на уикенда за Гран при на Унгария:

Това е част от психологическата игра в спорта – ако някои следи тези неща. Честно казано, наистина не ме интересува. Мога да гледам на подобни ситуации по много непредубеден начин и се усмихвам, мислейки за горките хора, които четат подобни информации. Ако знаеха истината, никога нямаше да обърнат внимание на нещо толкова абсурдно.

Приоритетите до края на сезона за Ферари са първо да дадат на Алонсо и Маса по-добра кола, заяви също така Доменикали. След това ще се подобрява организацията. Бившият технически шеф на Лотус Джеймс Алисън започва работа в Маранело другата седмица и според шефа на Скудерията всичко ще се напасне, така че отборът ще е в състояние да се съсредоточи върху бъдещето си.