Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари преосмисля участието си в F1 при стандартизирани мотори

Ферари преосмисля участието си в F1 при стандартизирани мотори

65
0

Ферари ще преосмисли присъствието си във Формула 1, ако ФИА въведе стандартизирани двигатели. Изявлението бе направено снощи от борда на директорите на компанията, който се събра, за да отчете финансовите резултати от третото тримесечие на 2008 г. Приходите на Ферари са скочили с 22,3% спрямо същия период на предходната година и са се увеличили до 450 млн. евро. След финансовия отчет пък бордът е разгледал предлаганите от световната автомобилна организация промени във Формула 1 и в изявлението след срещата се казва:

“Повтаряйки искреното си желание за значително и необходимо намаляване на употребяваните средства във Формула 1, бордът на директорите на Ферари изразява силната си загриженост относно плановете за стандартизирани агрегати, тъй като смята, че подобна промяна би отнела същността на спорта, в който Ферари участва без прекъсване от 1950 г. – причината за съществуването му, базирана на конкуренцията и технологичното развитие.
Бордът изрази мнение, че ако такъв ключов елемент изчезне, ще гтрябва да преосмисли, заедно с партньорите си, присъствието си в спорта.”

Изявлението бе направено седмица след срещата между президента на Ферари и на асоциацията на отборите FOTA Лука ди Монтедземоло и президента на ФИА Макс Мозли. Италианският шеф на Скудерията заедно с колегата си от Тойота Джон Хаует представи на Мозли позицията на екипите относно предлаганите промени. В същото време обаче световната автомобилна федерация вече обяви процедура по приемане на заявки за конструиране и производство на двигатели и скоростни кутии за периода 2010-2012 г. При това положение изявлението на Ферари се приема от мнозина наблюдатели като директна заплаха за напускане на Гран при, ако стандартизираните двигатели наистина се въведат.
Позицията на Тойота също не е в полза на еднаквите мотори. Хаует вече обяви, че ако ФИА наложи промените си, то има голяма вероятност доста екипи да прекратят участието си в спорта.