Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари: Разликата е толкова голяма единствено спрямо Верстапен

Ферари: Разликата е толкова голяма единствено спрямо Верстапен

3057
0
Карлос Сайнц, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

След квалификацията за Гран при на Белгия не само от Мерцедес, но и от Ферари изразиха безпокойство от скоростта на Ред Бул. Макс Верстапен бе най-бърз в сесията, а вторият в подреждането – Карлос Сайнц – бе на 0,632 сек зад него. Съотборникът на Макс Серхио Перес изостана на 0,797, а Шарл Льоклер бе на 0,888 сек. Изоставането при пилотите на Мерцедес бе почти и над 2 секунди – 1,838 при Люис Хамилтън и 2,111 при Джордж Ръсел. В Скудерията вече търсят отговор на въпроса какво се случи на пистата Спа-Франкоршамп, след като Сайнц, който ще стартира от полпозишън, отбеляза, че темпото на RB18 го кара да се пита как ще се развие днешното състезание.

Ред Бул все още не е с по-лекото шаси, което подготвя за останалата част от сезона. Същевременно в Белгия влязоха в сила някои от новите изисквания на ФИА за подовете на болидите. От Ферари обаче твърдят, че това не е имало влияние върху поведението на колите им.

„През първата част от сезона с Ред Бул ни делеше средно около десета от секундата. В зависимост от деня и обстоятелствата понякога ние бяхме по-бързи, друг път Ред Бул“, заяви шефът на Ферари Матия Биното.

Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт в Скудерията смятат, че просто пистата Спа пасва много повече на RB18, отколкото на F1-75.

От Ферари са посочили също така, че само разликата спрямо Верстапен е толкова голяма. В сравнение със Серхио Перес в другия болид на Ред Бул положението е такова, каквото и преди лятната пауза

Във Ферари са заложили на настройки за по-малко износване на гумите и се надяват това да им помогне в надпреварата. Причината е, че още в началото на уикенда видели, че Верстапен е недостижим в един тур и затова са се съсредоточили върху реглажи повече за състезанието – не само заради наказанията за смени на компоненти в задвижващите системи.

Същевременно в Ред Бул са толкова доволни от скоростта на RB18, че Верстапен дори се шегува по повод техническата директива TF039.

„Да, техническата директива беше много, много лоша за нас“, засмя се нидерландецът. „Няма кой знае какъв ефект при нас. Не знам дали е така при Ферари. На Мерцедес пък по принцип им липсва малко топ скорост тази година, тоест не е изненада, че не са особено конкурентоспособни тук. Но и аз не очаквах толкова големи разлики“, призна пилотът на Ред Бул.