Начало Автомобили Ферари с финансови проблеми?

Ферари с финансови проблеми?

44
0

Анонимен вътрешен източник отрече твърденията, че Ferrari се справят отлично по време на глобалната финансова криза, подчертавайки, че нещата при базирания в Маранело производител на суперавтомобили не са толкова розови, както ни карат да смятаме. Според въпросният източник производството на четириместния Ferrari 612 Scaglietti е било задържано наред с други подобни проблеми.

Същият източник разкри пред „Едмундс”, че новият модел California е накарал продажбите на F430 да паднат значително. Междувременно обаче моделът 599 е изкупен за няколко години напред и желаещите продължават да поръчват и да чакат. Слуховете, че на Ferrari може да им се наложи да освободят около 300 работници, продължават да циркулират, като анализатори на пазара предвиждат, че в края на краищата италианската компания ще освободи част от екипа си през 2009 година, за да намали разходите си.

Междувременно въпросният източник спомена и за новото споразумение за спонсорство от страна на индийския гигант Tata. От доста време се говореше за връзка между индийците и Ferrari , като Tata от известно време изпращаше екип от своите инженери на всяко състезание от Формула 1 този сезон. Връзките между двете компании обаче ще продължат и извън моторните спортове, като шефът на Tata, Ратан Тата, вече има отношения с компанията майка на Ferrari – Fiat. Той се присъедини към борда на директорите на италианския концерн през 2006 година, след като бе препоръчан от фамилията Аниели. Tata и Fiat вече работят заедно по споразумение за доставка на двигатели, а освен това азиатците ще произвежда Fiat Grande Punto и Fiat Linea за индийския пазар.

И докато имаше слухове, че Tata може да заеме мястото на Marlboro като основен спонсор на тима на Ferrari във Формула 1, то други материали в медиите отрекоха тези спекулации. Някои твърдят, че името на Tata дори няма да се появи нито по болидите на италианците, нито по униформите им или други подобни елементи от мърчандайзинга, но за сметка на това логото ще бъде показано. Но изглежда, че на този етап информация в тази област няма и се разчита предимно на спекулации.