Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари с подобрения в аеродинамиката за Япония и Корея

Ферари с подобрения в аеродинамиката за Япония и Корея

44
0
Фернандо Алонсо

С подобрения по аеродинамиката ще бъдат автомобилите на Ферари в следващите два старта от календара на Формула 1 в Япония и Корея. Те обаче са повече в посока изследвания за болида за 2012 г., отколкото насочени към повишаване темпото на настоящите F150° Italia, с които Фернандо Алонсо и Фелипе Маса се наредиха 4-ти и 9-ти в Гран при на Сингапур.

Част от програмата ще е и проверка защо някои нови компоненти не се представиха както трябва още на Спа в Белгия – това се отнася в частност за по-агресивната интерпретация на изпускателната система. Нова версия на пода например бе изпробвана в петъчната втора сесия в Сингапур, но съкращаването на първата тренировка и някои технически проблеми наложиха отлагането на теста за Сузука.

Разочарованието в Скудерията след финала вчера бе осезаемо, тъй като ясно се видя невъзможността на състезателите да се противопоставят на по-бързите си съперници. Алонсо призна, че е бил прекалено бавен. Представянето на съотборника му пък бе повлияно от удара с Люис Хамилтън (Макларън) и съответно преценката за него е по-субективна.

Голямата част от екипа се връща в Европа, а шефът на отбора Стефано Доменикали вече е обратно в Маранело, след като си тръгна от Сингапур скоро след края на надпреварата там. Той и инженерите му имат няколко дни, за да анализират случилото се и да се опитат да разберат защо гумите на автомобилите им се износваха далеч повече от очакваното.

Целта на Ферари като екип до края на сезона е второто място в класирането на пилотите. Фернандо и Дженсън Бътън (Макларън) си размениха позициите в него след 14-тия кръг за 2011 г. и испанецът отиде трети, но разликата в точките им е само 1 пункт. И докато се борят до последния старт със съперниците (а на моменти и с колите си), Алонсо и Маса ще изпробват различни решения за автомобила догодина, който се надяват, че ще е конкурентоспособен от самото начало.

Алонсо отново се опита да вдъхне кураж на тима си, заявявайки, че очакваният прогрес след лятната ваканция така и не се случи, но това не означава отбой за Скудерията в оставащите надпревари.

Чувствам, че отборът има огромно желание да се възроди, да докаже какво може. Точно това ме убеди миналата пролет да продължа договора си до края на 2016 г. Ако не вярвах в качествата и решимостта на всички тези хора, в потенциала на структурата и наличността на средствата, нямаше да взема подобно решение – обясни испанецът.