Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари ще запази правото си на вето

Ферари ще запази правото си на вето

1142
0
Луис Камилери
Луис Камилери, снимка Ферари

Ферари ще запази правото си на вето върху правилата във Формула 1 и след 2020 г. Това заяви изпълнителният директор на компанията Луис Камилери.

То е заложено при изготвянето на новото споразумение Конкорд, което трябва да регламентира търговските регулации. Спортните и техническите правила за 2021 г. вече бяха обявени.

Първоначално се смяташе, че Скудерията ще загуби това право. Такова мнение изрази и президентът на ФИА Жан Тод. В интервю Камилери обаче заяви, че възможността за вето на Ферари ще се запази.

Според него това е важно за спорта, за да се осигури добър баланс срещу възможността в спорта да бъдат въведени радикални промени в правилата, които не са за доброто на F1.

„Запазваме правото на вето и това е от критично значение не само за Ферари, но и за Формула 1, каза Камилери пред Financial Times. – Дали някога ще го използваме? Съмнявам се.

Но фактът, че просто го притежаваме има значение и привлича вниманието на хората. Някои отбори смятат, че това е анахронизъм, и че не трябва да имаме такова право.“

За последно Ферари използва правото си на вето през 2015 г. Тогава Скудерията блокира въвеждането на максимална цена на двигателите и скоростните кутии за клиентските тимове.