Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари ще представи болида си за 2023 г. на 14 февруари

Ферари ще представи болида си за 2023 г. на 14 февруари

1083
0
Ферари
снимка: Спас Генев

Ферари ще представи болида си за сезон 2023 на 14 февруари. Засега в Маранело проектът за колата за година е известен като „675“. Реалното му наименование ще бъде оповестено по-късно. Обикновено то съдържа инициалите SF – Scuderia Ferrari – и номер. Има и случаи на наименования по специални поводи.

Това е второто оповестено представяне за догодина. Първото бе на Астън Мартин, което ще се състои ден преди това на Ферари – на 13 февруари.

Ферари пък ще започне реална работа по разработката на задвижващата си система за 2026 г. през пролетта на 2023 г.

Понастоящем всички усилия са съсредоточени върху болида за следващата състезателна година. От Ред Бул Пауъртрейнс и Мерцедес вече са започнали да работят по агрегатите, които ще използват от влизането в сила на новите технически правила за двигатели във Формула 1. В Маранело основната задача в момента и за следващите месеци е решаване на проблемите с издръжливостта на настоящата задвижваща система. Това бе един от сериозните проблеми на Ферари заедно със стратегическите грешки на отбора и пропуските от страна на пилотите.

Междувременно Ферари преминава период на промяна. Матия Биното подаде оставка като шеф на отбора и ще бъде заместен от Фредерик Васьор. Според Хелмут Марко Скудерията е по-слаб отбор заради напускането на Биното.

„Тази промяна не ми е особено ясна. Според мен Биното е отличен инженер и политик, който просто бе погълнат от задачата си. Но щеше да е достатъчно да му сложат един спортен директор, който да го подкрепя на пистата и със стратегиите. С нов човек при толкова задачи виждам Ферари като по-слаб отбор“, заяви Марко

„От самото начало (на сезон 2022) твърдяхме, че Мерцедес е по-стабилният отбор. И имат [Люис] Хамилтън. Той преживя известен спад тази година, но времената му постоянно сочеха, че все още е във върхова форма. Просто целият пакет е значително по-силен от този на Ферари“, допълни съветникът на Ред Бул в F1.