Начало Други Ферари ще представи някои подобрения на 499P в Сао Пауло

Ферари ще представи някои подобрения на 499P в Сао Пауло

87
0
Ферари 499P
снимка, Георги Тодоров

Ферари ще представи някои подобрения на 499P в Сао Пауло. Новостите в прототипа трябва да включват преработени канали за охлаждане на спирачите, както и промени по аеродинамиката. Целта на Ферари е да направи крачка напред и да продължи борбата си за титлата в премиерния клас на WEC.

Ферари ще използва някои от възможностите за развитие на прототипа 499P,  който дебютира в световния шампионат за издръжливост миналата година. Основната промяна ще бъде свързана с подобрения по охлаждането на спирачките. Ферари планира 499P да има и сериозно аеродинамично обновяване

Промените са въведени по-рано от първоначално очакваното поради позицията на тима в WEC. Според ръководството на тима, новостите се приемат за първата употреба на „жокер“. Според правилата, всички производители, които участват в Hypercar категорията на (WEC) имат правото на само пет „жокера“ в рамките на целия жизнен цикъл на техните прототипи.

„След отличния резултат в Льо Ман, предизвикателството на върха за титлите в световния шампионат е още по-широко отворено. Във втората част на сезона ще направим всичко възможно да се опитаме да спечелим шампионата и всяко едно“, обясни Фердинандо Каницо.

„На пистата Интерлагос ще дебютират първите модификации на Ферари 499P. Въпреки отличното представяне на автомобила през сезон 2023, изпитахме затруднения с охлаждането на спирачките.“

„Затова определихме и разработихме нов дизайн на охладителните канали в аеродинамичния тунел и на пистата. Така успяхме да променим разпределението на потока и да осигурим по-голяма ефективност. Модификацията се отрази на баланса на 499P, който възстановихме до желаната стойност, като коригирахме други области на автомобила.“

„По-конкретно, модифицирахме долната част на шасито. Също така коригирахме височината на някои „капаци“. Освен това въведохме под предните фарове специална планка.“

„Модернизацията ни позволи да запазим позицията на 499P в рамките на „прозореца на производителността“, определен от техническия правилник. Не очакваме подобрения във времената за обиколка. Целта ни е по-голяма гъвкавост и по-лесна адаптация на автомобила на писти, където спирачната ефективност е по-взискателна и решаваща“, добави ръководителят на програмата на Ферари в маратонските надпревари.

Според правилата на WEC, сателитният прототип на Ферари с №83 също ще бъде оборудван с актуализации по време на уикенда в Сао Пауло.

В момента Ферари заема второто място при производителите след първите четири кръга от сезон 2024 в WEC. Скудерията триумфира в 24-те часа на Льо Ман благодарение на прототип №50. Той заема второто място в класирането при пилотите. Другата заводска машина с №51 е на шеста позиция.