Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари трябва да работят върху извличане максимума от гумите в първи бърз...

Ферари трябва да работят върху извличане максимума от гумите в първи бърз тур

52
0
Фернандо Алонсо

Ферари трябва да работят върху това да извличат максимума от гумите в първи бърз тур, заяви Фернандо Алонсо след Гран при на Абу Даби, където се класира втори. Испанецът така и не успя да доближи победителя Люис Хамилтън (Макларън) достатъчно, за да го атакува, но въпреки това не бе разочарован от представянето си.

Второто място в Абу Даби определено е по-добър от очаквания в началото на уикенда резултат. Най-голямото ми удовлетворение обаче дойде от скоростта, която бях в състояние да поддържам на практика през цялото състезание. Битката с Хамилтън бе чудесно: на моменти той бе по-бърз, в други минути аз. В началото на сериите той дърпаше напред, но с течение на обиколките го настигах, особено когато и двамата бяхме със софт. Във втората част трафикът изигра роля за увеличаване на разликата, но е трудно да се каже кой от двама ни бе по-зле повлиян. Анализът на данните показа също така, че лекото забавяне при втория ми питстоп няма нищо общо с крайния резултат: така или иначе нямаше да изляза пред Хамилтън. Той бе бърз от самото начало, след като сложи медиум. Всъщност това е един от аспектите, върху които трябва да работим за догодина – да извличаме максимума от гумите още в първи тур – обясни двукратният световен шампион.

Той отбеляза също така, че е допуснал грешка в обясненията в началните брифинги на пистата, когато заяви, че му липсва трофей единствено от Абу Даби. Оказа се, че Алонсо няма купа и от Австрия, където се е състезавал два пъти. Първият път с Минарди го спира повреда на скоростна кутия, а с Рено чупи двигател. Последният му подиум обаче е 20-ти с Ферари и това означава, че е бил на почетната стълбичка в повече от половината си стартове за Скудерията.

Това демонстрира, че дори в година като настоящата, която не е особено добра, средното ниво е наистина високо – каза Алонсо. – Не е случайно, че отборът има поне по една победа на сезон в последните 18 години. Няма друг тим с такова постижение и това е един от факторите, повлияли за решението ми да продължа договора си за такъв сериозен период. Знам, че според мнозина щеше да е хубаво да съм втори миналата година в Абу Даби. И аз смятам така, но няма смисъл да се разсъждава какво можеше да бъде – добави Фернандо.