Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари поиска уточнение от ФИА относно болида на Рейсинг Пойнт

Ферари поиска уточнение от ФИА относно болида на Рейсинг Пойнт

4678
0
Ланс Строл
Ланс Строл пред Себастиан Фетел; снимка: Рейсинг Пойнт

Тимът на Ферари поиска от ФИА уточнение относно болида на Рейсинг Пойнт ден преди изслушването по подадените от Рено срещу RP20 протести. Френският отбор вече има три официална оплаквания срещу колата на екипа от Силвърстоун – от Гран при на Щайермарк, Гран при на Унгария и Гран при на Великобритания.

От Ферари са поискали международната федерация и шефовете на Формула 1 да уточнят как точно процесът на т.нар. обратно инженерство може да бъде определен като конструиране

Според правилата на спорта всеки екип трябва сам да създаде автомобила си. Допуска се използването на определени компоненти от друг отбор, които са определени в списък. От Скудерията посочват Приложение 6 на спортния регламент – една от точките в протестите на Рено е основана на тази част от правилника. Там се постановява, че тим може да използва само изрично упоменатите части.

След първото официално оплакване стюардите в Австрия поискаха от Мерцедес миналогодишните им кутии за спирачките, за да ги сравнят с тези на настоящия Рейсинг Пойнт. Спортният директор на щутгартския концерн Тото Волф заяви, че свършената от тима от Силвърстоун работа демонстрира как може с малък бюджет да се създаде добър автомобил.

В Рейсинг Пойнт пък са убедени, че всичко по болида им е напълно легално

Техническият директор на екипа Андрю Грийн заяви по време на уикенда на Силвърстоун, че от ФИА са изследвали и кутиите за спирачките по време на посещението си във фабриката по-рано тази година. RP20 предизвика сериозни дискусии още на зимните тестове и представители на федерацията проучиха документите за създаването му директно в базата на Рейсинг Пойнт.

„ФИА получи всички данни за кутиите при тази визита. Освен това сравниха нашите и тези на Мерцедес. Имаха коментари по тях и ги обсъждахме“, бе категоричен Грийн. „Не сме се опитвали да ги крием. Изкоментираха, че много приличат на тези на Мерцедес. Ние обяснихме, че това е така, тъй като сме купили кутиите през 2019 г.“

Твърдението, че хората на ФИА не са преглеждали кутиите за спирачките, бе на техническия шеф във федерацията Никола Томбазис. Грийн посочи, че той не е бил във фабриката.

От Рейсинг Пойнт са предали всички необходими документи на ФИА и стюардите. Случаят ще бъде разгледан в сряда.