Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фернандес: Бюджетът за догодина ще е поне с 21 млн. евро по-голям

Фернандес: Бюджетът за догодина ще е поне с 21 млн. евро по-голям

21
0

Треперенето на питуола на Лотус в Бразилия бе голямо. Хейки Ковалайнен и Ярно Трули не се бореха за места в точките, но въпреки това на карта за екипа бе заложено много повече. Членовете на отбора се притесняваха от предвидения дъжд (който така или иначе не заваля), защото той можеше да преобърне състезанието с краката нагоре. И можеше да помогне на Испания Рейсинг и Маруся-Върджин да поднесат изненада.

А дори едно 12-то място на пилот от тези два отбора щеше да е достатъчно екипът на Лотус да бъде изместен от десетото място при конструкторите. Защото най-доброто класиране на жълто-зелените от Хингъм през този сезон бяха три 13-и позиции. Все пак в края на състезанието хората на Тони Фернандес ликуваха, не толкова заради самото десето място, а най-вече заради идващите заради него пари от наградния фонд във Формула 1.

„Никога не съм чакал с такова нетърпение, както сега, следващите шест часа да минат по най-бързия начин“, призна радостния Тони Фернандес. И няма нищо чудно в това, защото неговият Катерам през следващата година ще е сред така наречените Column-1-Team. „Спечелихме 36 вместо 8 млн. долара. Това бяха две години изключително тежка работа. Постигнахме целта си и сега ще имаме здрава основа, на която да можем да градим бъдещето си. Трябваше да сме две поредни години в топ 10, за да станем Column-1-Team и успяхме. Затова и подскачахме като полудели след финала на състезанието в Бразилия. Хората от публиката така и не разбраха, за какво се радваме толкова много.

Истината обаче е, че се почувствахме наистина сигурни, когато Хейки изпревари за втори път с обиколка Дамброзио“, обясни Фернандес. В крайна сметка Ковалайнен завърши 16-и, а Трули – 18-и. Но това нямаше вече никакво значение, защото пилотите на конкурентните тимове нямаше как да се доберат до 12-ото място. Така сега за отбора на Катерам се отваря възможността, да увеличат бюджета си за следващата година с 21 млн. евро.

Загуба на статута на Column-1-Team можеше да бъде причинена от смяната на името на отбора от Лотус на Катерам, защото според договора Конкорд при такава смяна всички резултати в исторически план се губят. Единствено изключение се прави, когато смяната бъде удобрена от комисията за Формула 1 към ФИА. А Фернадес получи подобно удобрение съвсем скоро. Така че изглежда смяната на името ще протече без особени проблеми за екипа. Дори напротив. Изглежда, че позитивите са повече от негативите.

„Имаме много добри спонсори, а през следващата година ще обявим и нови. Малко ме изненадва, че след всичките проблеми, които имахме, намерихме няколко спонсора. Много от фирмите, които досега се притесняваха да ни спонсорират, сега ще подпишат договори с нас. Надявам се да имаме достатъчно финансови ресурси догодина, за да се изкачим още по-напред.“