Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фернандо Алонсо:Миналата година имах по-добри състезания

Фернандо Алонсо:Миналата година имах по-добри състезания

26
0

Снимки: LAT Renault, ATP Sportnews Luxembourg

С огромно любопитство очаквах планираната си среща с Фернандо Алонсо в падока на Монте Карло. Наблюдавах го внимателно, търсех да открия дори и най-малката промяна в поведението, в жестовете му – лидер в шампионата от четири месеца, 23-годишният пилот е истински идол в Испания, но още е стъпил здраво на земята.

Фернандо ме поразява за пореден път – говори все така приятно, както и когато караше Минарди – изчерпателно, откровено.

Нито помен от звездомания, от надменност или пренебрегване на детайлите.

А напрежението наистина е страшно. След квалификацията в събота остана в пресцентъра над 30 минути. После още половин час дава телевизионни интервюта, хапна набързо с родителите си в моторхоума на Рено, за да не закъснее за насрочената за 16,00 ч. среща.

Затова едно от първите неща, които го попитах, е дали времето му за медиите се е увеличило напоследък.

– Не, в никакъв случай, точно същото е колкото бе и миналата година – усмихва се Алонсо, – просто говоря едновременно с повече от вас.

Един испанки колега ме интервюира ден по-късно, като “по-екзотичен” член на гилдията и разбира се ме пита какво мисля за Алонсо и за това дали ще спечели титлата, казах му същото: “Той просто е голям”. На 23 години е, роден е в южна страна, а показва хладен ум и скандинавска психика – бързина в квалификационните обиколки, суперупоритост в работата, постоянство и стабилност в надпреварите. Готов е за шампион и ще победи, ако Рено издържи в битката на технологиите до края.

Точно това са и темите ни с Фернандо.

Започваме естествено първо с квалификацията, която току що приключи с удара на Ралф Шумахер и прекъсването преди излизането на последните трима (Трули, Алонсо, Кими).

– Не зная колко загубих при влизането в Басейна. Нямах време да видя данните, защото бях на пресконференции, но не можех да рискувам – започва испанецът. – Не можах да видя как мина Ярно, защото вече бях в колата, така че подходих много внимателно, далеч от идеалната линия. Ярно и Кими обаче също не я използваха, така че за нас може би условията бяха малко по-лоши, но само в тази част, защото като цяло пистата се подобряваше с всяка обиколка. Не зная колко загубих, може би около 4 десети, може и повече. Но все пак съм на добра позиция, а тази година това е най-важното.

Анализираме сезона досега и без капка излишно самочувствие Фернандо заявява:

– За мен всичко се развива фантастично до момента, като в сън съм. Но основната причина за това е преди всичко в колата. Имаме наистина чудесен автомобил, бърз и много издръжлив, много по-лек за каране. Миналата година бе много, много труден за управление, за настройване.

Не правя грешки и имаме нужната скорост.

Честно казано обаче, всъщност миналата година имах по-силни състезания, но когато си пети или трети, това не се забелязва. Много по-трудно е да правиш серии от бързи обиколки с непостоянна кола, отколкото с добра.

Но в Имола спечели с каране?

– Имола беше много специална. Условията бяха на тяхна (Ферари – б.р.) страна – типът на асфалта, температурите, самата конфигурация на пистата. Никога не сме били силни в Имола, но спечелихме. Те бяха фантастични преди година, но не и сега, гумите им се износват, не са бързи.

– Отново, което всъщност ме радва най-много, е, че сме силни на всякакъв тип писти. Миналата година спечелихме тук (Монако), но губехме на други трасета, сега отново можем да победим тук, но взехме Бахрейн и Австралия. Колата е силна във всичко – аеродинамика, електроника, гуми. Мишлен свършиха фантастична работа, намериха слабостите си и ги решиха.

Кими и Макларън отново бяха впечатляващо бързи (центърът на битката се измества към тях):

– Не видях обиколката на Кими, защото се прибирах в бокса. Да, наистина взеха първите позиции в Имола, Барселона, тук. Определено са много силни. Мисля, че имат добра кола за каране. Имат различни характеристики от нас. Макларън и Рено са напълно различни автомобили, използваме по-различен начин двигателя и гумите, а те са много важни. Ще видим. Те имат своята стратегия, ние нашата. Но съм изненадан и от нашата преднина пред другите.

– Как мислиш, по-добре ли е да се бориш срещу Кими отколкото срещу Шумахер?

– Кими взе единствената победа извън нас досега. Бяхме два пъти заедно на подиума, ще е силен съперник, но няма да е единственият. Уилямс също са много силни, Ферари ще се върнат и съм сигурен, че ще ни бъде все по-трудно, но не се притеснявам от нищо и продължаваме да работим състезание за състезание. До тук всичко върви чудесно – пет надпревари, пет подиума. Не виждам причина, поради която това да не продължи.

Във всяко състезание противниците ни се менят, но …