Начало Автомобили Ferrari F12 Berlinetta с дебют в Женева

Ferrari F12 Berlinetta с дебют в Женева

288
0
F12 Berlinetta,ferrari,женева

Наследникът на Ferrari 599 GTB Fiorano, новият суперспортен модел на италианците F12 Berlinetta ще направи световния си дебют в Женева следващата седмица.
Спортното купе с класическа компановка (двигател отпред и задвижвани задни колела) е с вграден 12-цилиндров 6,3-литров V-образен (под 65 градуса) атмосферен двигател с мощност 740 к.с. Той е модификация на агрегата, използван в първия 4х4 модел на марката Ferrari FF. Максималният въртящ момент на мотора е 690 Нм, като 80% от него са достъпни още при 2500 об/мин. Червената зона на оборотомера започва от 8700 оборота на коляновия вал. Скоростната кутия F1 с два съединителя е с намалени специално за модела предавателни числа, осигуряващи по-високи динамични постижения.
Спортистът от Маранело е построен върху ново шаси с лека алуминиева рама и панели на каросерията изработени от същия метал. За изработката им са използвани 12 различни вида сплави, като някои от тях – за първи път в автомобилната индустрия.
Теглото на Ferrari F12 Berlinetta е 1525 кг., което е със 70 кг. по-ниско от това на предшественика му 599 GTB Fiorano. Съотношението тегло/мощност е 2,1 кг на конска сила, а разпределението на масите между предната и задна оси е почти идеално – 46/54.
Традиционната за италианската компания система трансаксъл (скоростната кутия е отзад, в един блок с диференциала) е претърпяла еволюция за постигане на още по-добри динамични показатели. Междуосието е намалено, а двигателя, приборното табло и седалките са монтирани по-ниско, а модификацията на задно окачване и трансмисията са довели до по-компактна задна част. Така крайният резултат е компактни размери и нисък център на тежестта в задната част на шасито, комбинирани с високо нива на аеродинамична ефективност.
Оформеното от Ferrari Styling Centre и Pininfarina купе се отличава с безкомпромисна аеродинамика и хармонични пропорции, характерни за моделите на компанията с монтиран отпред V12. Компютърните симулации и обдухването в аеродинамичен тунел са довели до увеличена със 76% притискаща сила – 123 кг. при 200 км/ч. и много добър коефициент на челно съпротивление – Сх-0,299.
Така новият Ferrari F12 Berlinetta е най-бързият шосеен модел на марката в цялана и история – ускорението от 0-100 км/ч става за 3,1 сек, от 0-200 км/ч. – за 8,5 сек, а една обиколка на пистата Фиорано отнема само 1 мин. и 23 сек. Максималната скорост надхвърля 340 км/ч.
Сигурното спиране и перфектно пътно поведение на 12-цилиндровия болид се осигурява от последно поколение карбон-керамични спирачки, адаптивно окачване, които допълват традиционните за Ferraris електронни системи като E-Diff, ESP Premium, F1-Trac, и по-чувствителен ABS.