Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари пред Мерцедес в последната тренировка на пистата Жил Вилньов

Ферари пред Мерцедес в последната тренировка на пистата Жил Вилньов

1663
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Пилотите на Ферари изпревариха съперниците си от Мерцедес в последната свободна тренировка на пистата Жил Вилньов в Канада. Себастиан Фетел бе най-бърз в сесията, съотборникът му Шарл Льоклер даде второ време. Люис Хамилтън и Валтери Ботас се наредиха трети и четвърти. Състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Пиер Гасли заеха пета и шеста позиция.

Последният час за подготовка преди квалификацията се проведе при чудесни условия. Температурата на въздуха бе почти 19 градуса, тази на пистата – около 37 и се качи до малко над 40.

Първият пилот на трасето бе Кевин Магусен. Последваха го съотборникът му в Хаас Ромен Грожан, състезателите на Торо Росо и Макларън. При тръгването на Грожан част от настилката в гаража пак се оказа залепена за гума на колата на французина, също като в петъчната сутрешна тренировка. Той трябваше да използва последната сесия, за да изглади максимално петъчните си проблеми – липса и на баланс, и на сцепление.

Роберт Кубица записа първото време в сесията – 1:17.718 мин. Топ отборите не бързаха с работата. Люис Хамилтън се появи в бокса десетина минути след началото на тренировката. Съекипникът му в Мерцедес Валтери Ботас вече бе в гаража, но не и в колата. Пилотите на Ферари и Ред Бул също бяха по питовете.

Кубица се оказа сам на пистата и подобряваше собственото си постижение. Той свали до 1:16.732.

Пилотът на Уилямс скоро се прибра и над пистата Жил Вилньов настана тишина. Отново Магнусен пръв се върна на трасето – 17 минути след светването на зеления семафор. Малко след него тръгна и Пиер Гасли, като Ред Бул започна работа с гуми медиум за френския пилот.

Кими Райконен оглави класирането с 1:13.569 със софт

Най-меките гуми сложиха и пилотите на Ферари. Шарл Льоклер свали почти цяла секунда от постижението на финландеца. Веднага след това Себастиан Фетел го изпревари с 0,136 сек по-добро време. Люис Хамилтън (също със софт) бе на 0,257 сек от немския пилот на Скудерията, което означаваше трето място в този момент.

Ланс Строл спря в питлейна с повреда в неговия Рейсинг Пойнт. От питуола му съобщиха, че има хидравличен теч в колата, докато механиците я избутаха обратно в бокса. Ситуацията изглеждаше като проблем със задвижващата система Мерцедес.

Междувременно Валтери Ботас стана трети, на 0,205 сек от Фетел. Льоклер обаче бе най-бърз от всички и даде първо време – 1:11.596 (-0,882 сек от това съотборника му).

След това Фетел излезе пръв с 1:11.557 – само с 0,039 сек по-силно от постижението на съекипника му

Зад двете Ферари-та се бяха подредили двата Мерцедес-а и пилотите на Ред Бул (съответно Хамилтън, Ботас, Верстапен, Гасли).

Двайсетина минути преди карирания флаг на канадското трасе отново имаше затишие. Само Сайнц правеше обиколки преди Ботас да се присъедини към него на пистата. Финландският пилот на Мерцедес бе с нов софт. С най-добри първи и втори сектор той даде първо време – с 0,026 сек по-добро от това на Фетел. Себастиан вече бе в квалификационна симулация, Льоклер и Хамилтън също влязоха в такава серия. Немският пилот на Ферари изпревари Ботас, а съотборникът му бе още по-бърз и излезе начело. Времето на Шарл бе 1:11.058 – с 0,420 сек по-силно от това на Фетел, Ботас остана на 0,473 сек. Хамилтън даде второ време – на 0,178 сек от Льоклер.

Роденият в Монако състезател подобри собственото си време и слезе под 1:11 мин до 1:10.982. Фетел отново го върна позиция назад с 1:10.843.

Последните няколко минути от тренировката бяха обичайно натоварени. Фетел остана най-бърз, следван от Льоклер, Хамилтън, Ботас, Верстапен, Гасли. Топ 10 допълниха Даниел Рикиардо, Ландо Норис, Серхио Перес и Данил Квят.