Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари плаши Ф1 с напускане

Ферари плаши Ф1 с напускане

45
0

Президентът на Ферари Сержо Маркионе заплаши, че компанията може да напусне Формула 1 ако бъдат приети правилата за алтернативни задвижващи системи в спорта, правени от независим производител, които да са на опо-ниска цена. Идеята за тези двигатели беше на управляващия търговските права в спорта Бърни Екълстоун, но те беше отхвърлена от Комисията на Ф1.

Нужното беше мнозинство от страна на отборите, което не беше постигнато. А тимовете от своя страна се наеха със задачата да предложат други варианти до 15 януари догодина, за да не се стига до ситуацията като на Ред Бул даден екип да остане без мотор.

Екълстоун, подкрепян от президента на ФИА Жан Тод, обаче продължава да се опитва да наложи това правило в спорта. Решението трябва да бъде обявено до 31 януари.

„Ако това правило бъде прието, Ферари ще търси други начини да демонстрира способността си да се състезава и да побеждава, заяви Маркионе. – Нашето напускане на Формула 1 ще бъде срамно, но ние няма да позволим да бъдем поставени на колене в ъгъла и да стоим без реакция.

„Ако направим Формула 1 по подобие на НАСКАР, ще загубим предимството на опита и познанията заради по-евтини решения. Нашата позиция се споделя от Рено и Мерцедес. Разбирам проблемите на малките отбори, които имат ограничени финансови средства. Това обаче не е проблем на Ферари.“