Начало Други Посетителите на още един фестивал ще гледат ексклузивно част от Ford v...

Посетителите на още един фестивал ще гледат ексклузивно част от Ford v Ferrari

466
0
Ford v Ferrari
Крисчън Бейл в ролята на Кен Майлс във Ford v Ferrari; снимка: пресофис Illinois Route 66 Street Motor Show

Филмът Ford v Ferrari съвсем скоро ще е по кината, но посетителите на Illinois Route 66 Street Motor Show в Лондон ще имат възможност утре да видят част от него. Лентата (която е известна и като Le Mans ʼ66) разказва историята за първата победа на Форд над Ферари в прочутите 24 часа на Льо Ман.

Повествованието проследява събитията от началото на 60-те години на XX век, когато Хенри Форд II за малко не купува цялата компания Ферари. Енцо Ферари отказва да приключи сделката, след като разбира, че няма да има едноличен контрол върху бюджета на спортния департамент. Впоследствие от Форд правят всичко възможно, за да победят червените коли на Льо Ман. Така се ражда Форд GT40, дело на прочутия конструктор Карол Шелби (в ролята Мат Деймън). С помощта на пилота Кен Майлс (изигран от Крисчън Бейл) той създава изключителна кола, с която Форд взима победата през 1966 г.

Световната премиера се състоя по време на филмовия фестивал Телурид в края на август. След това имаше специални прожекции и във Франция.

Посетителите и феновете на автомобилните спортове на Illinois Route 66 Street Motor Show ще видят още състезателни коли в специално обособената зона, посветена на различни надпревари. Според организаторите експозицията представя еволюцията им от началото на XX век до съвременните електрически модели.