Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на първа позиция за Гран при на Япония

Фетел на първа позиция за Гран при на Япония

44
0
Себастиан Фетел

Пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър окупираха първа редица на стартовата решетка за Гран при на Япония, изпреварвайки безапелационно съперниците си в отложената от вчера квалификация на пистата Сузука. Единствено Люис Хамилтън за момент се вклини между тях, но австралиецът бързо си върна второто място. Пилотът на Макларън остана трети, но пък е с наказание преместване с 5 места назад заради смяна на скоростна кутия, така че реално ще потегли от осма позиция.

Пороят бе спрял още през нощта и квалификацията започна 5 часа преди старта на състезанието на изсъхваща писта. Условията бяха почти идеални и съответно всички пилоти се справиха, като първите 20 минути от сесията преминаха без инциденти. Всички пък работиха сериозно за разлика от друг път, тъй като вчера на практика никой не кара.

Себастиен Буеми (Торо Росо) правеше компания на пилотите на новите отбори след финала на първия квалификационен сегмент, в който най-бърз бе Себастиан Фетел (Ред Бул). Зад германеца изненадващо се наредиха Нико Хюлкенберг с Уилямс и Нико Розберг (Мерцедес).

Ред Бул бяха най-бързи и във втората част на сесията, а веднага зад тях се наредиха съперниците им от Макларън, чието темпо се колебаеше в битката за място на грида. Михаел Шумахер пък се пребори в последния момент за топ 10, секунди след като Ник Хайдфелд (Заубер) го бе изместил от там.

Фелипе Маса обаче не стигна Q3. Бразилецът излезе с мекия тип гуми, но едва удържа Ферари-то си в S-кривите. Във втора бърза обиколка пък гумите не бяха в оптимално състояние и Маса не продължи.

Фетел и Уебър не допуснаха изненади и на финала. Дженсън Бътън (Макларън) неочаквано сложи твърдия тип гуми за последния си опит, което го прати шести – зад Роберт Кубица (Рено) и Фернандо Алонсо (Ферари).