Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на първо място в квалификацията в Сингапур

Хамилтън на първо място в квалификацията в Сингапур

45
0
Люис Хамилтън,Макларън

Люис Хамилтън успя да спечели квалификацията в съботната вечер в Сингапур. Пилотът на Макларън остави зад себе си изненадата Пастор Малдонадо от Уилямс, а Себастиян Фетел от екипа на Ред Бул остана едва трети. Хамилтън постигна резултат от 1:46,362 мин. още при първото си излизане в последната част и той се оказа недостижим за съперниците му.

Времето отново бе чудесно, като температурите дори бяха спаднали в сравнение с последната свободна тренировка, движейки се малко под 30 градуса. Влажността обаче отново бе значителна, което от своя страна тормозеше пилотите.

Първата част на квалификацията протече без особени изненади. В нея отпаднаха пилотите на Испания Рейсинг, Маруся, Катерам. Единствено отпадането на Камуи Кобаяши можеше да се счита като известна изненада. Японецът се класира 17-и, оставяйки зад себе си, Петров и Ковалайнен от Катерам, Глок и Пик от Маруся, и Картикеян и Де ла Роса от Испания Рейсинг.

Във втората част още при първите си излизания Хамилтън и Фетел успяха да постигнат чудесни времена още при първите си излизания, което означаваше, че могат да спестят излизане, а с това и гуми от супер мекия тип. Райконен обаче направи грешка при излизането си в последните секунди на втората част и остана едва на 12-а позиция, което означаваше сериозен удар по амбициите му за титлата.

След чудесни резултати в свободните тренировки Нико Хюлкенберг от екипа на Форс Индия остана първият пилот извън топ 10. Останалите отпаднали във втората част пък бяха Маса (Ферари), Перес (Заубер), Рикиардо и Верн от екипа на Торо Росо, и Бруно Сена (Уилямс).

Така за последната решителна част в борбата останаха пилотите на Ред Бул, Макларън и Мерцедес, допълнени от Фернандо Алонсо (Ферари),Ромен Грожан (Лотус), Пастор Малдонадо (Уилямс) и Пол ди Реста (Форс Индия).

В стремежа си да пестят комплект от супер меките гуми Шумахер и Розберг излязоха за първите си опити с меки. Дженсън Бътън поведе, но веднага времето му бе подобрено значително от Люис Хамилтън. Себастиян Фетел остана едва трети, като това бяха единствените пилоти, записали време при първите си излизания. Ясно бе че това ще са и основните претенденти за спечелването на квалификацията.

Хамилтън постигна чудесно време още с първото си излизане и то изглеждаше недостижимо за голямата част от пилотите останали в борбата, въпреки че удари леко мантинелите при бързата си обиколка. Единствено Фетел бе в състояние да го подобри, но опитът на двукратния шампион му донесе едва трето място. Втори изненадващо се нареди Пастор Малдонадо. Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо пък допълниха местата в топ 5. Ди Реста, Уебър, който може да загуби позицията си заради разследване за възпрепятстване на Тимо Глок в първата част, и Грожан заеха местата от шесто до осмо, а девети и десети се наредиха Михаел Шумахер и Нико Розберг, които не записаха времена в стремежа си да запазят комплект нови супер меки гуми за състезанието утре.