Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в първата сесия на Сузука

Фетел най-бърз в първата сесия на Сузука

55
0
Гран при на Япония,Себастиан Фетел

Себастиан Фетел (Ред Бул) бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Япония на пистата Сузука. Немският пилот на Ред Бул изпревари съотборника си Марк Уебър и Роберт Кубица (Рено), докато Люис Хамилтън (Макларън) разби своя МР4-25.

При сухо и слънчево време започна сесията. Температурата на въздуха бе 24 градуса, а на пистата – 31. Дъжд не се очакваше и за втората сесия, а чак за утре, но пък в сериозни количества: над 50 мм според техническия директор на Лотус Майк Гаскойн.

Въпреки очакваните порои утре обаче отборите не се втурнаха да работят на секунда и първите времена бяха дадени половин час след началото на 90-минутния тест. Завърналият се в кокпита на Испания Рейсинг след хранително натравяне Сакон Ямамото завъртя един тур за 1:42.950 мин, като това постижение моментално бе подобрено както от други състезатели, така и от самия японец.

Междувременно в Макларън изпробваха новото си задно крило, монтирано и на двата болида МР4-25. Те са и с обновена система F-duct. Очаква се новите елементи в комбинация с вече използваното в Сингапур ново предно крило да донесат сериозна промяна в поведението на автомобилите. Според Дженсън Бътън целият пакет трябва да е по-балансиран, отколкото бе преди две седмици, когато той лично се оплакваше от дестабилизиране на задната част на колата си.

В Ред Бул пък твърдяха, че имат малки аеродинамични подобрения по RB6. Доста по-сериозно развитие имат Уилямс FW32 и поне през първия час и половина тестове Рубенс Барикело и Нико Хюлкенберг вървяха стабилно с времена в първата десетка.

Около 35 минути след началото започнаха първите сериозни серии на част от фаворитите. Нико Хюлкенберг (Уилямс) оглави подреждането в 40-ата минута с 1:34.035, но скоро след това Хамилтън слезе на 1:33.643, следван на 0,115 сек от Марк Уебър. Фернандо Алонсо пък се появи на трасето чак около 45-ата минута от сесията след опознавателните си обиколки и точно тогава Люис направи първата катастрофа за уикенда – на Дегнер, където се разбиха куп пилоти в миналогодишната квалификация. Тренировката приключи за него, а механиците трябваше да поправят предната лява част на колата му, докато пилотът загуби ценно време за изпитания с новите компоненти.

Двайсетина минути преди края на тренировката съотборниците Себастиан Фетел и Марк Уебър бяха начело – с времена съответно 1:32.585 и 1:32.633 мин. Бътън и Алонсо се нареждаха едва 12-и и 13-и. Зад Ред Бул-ите – на 0,544 сек – бе Роберт Кубица, в чието Рено R30 няма подобрения, тъй като отборът вече е съсредоточен върху болида за 2011 г.

До финала тренировката се размина без повече драми с изключение на залитането на Бътън, който за малко не повтори катастрофата на съотборника си. В подреждането състезателите на Ред Бул бях начело, а първата сесия не приключи с особено добър резултат нито за Макларън, нито за Ферари.