Начало Избрани Фетел не изключва един ден да се върне в F1

Фетел не изключва един ден да се върне в F1

709
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Себастиан Фетел не изключва един ден да се върне в F1. Четирикратният световен шампион призна, че не отхвърля напълно възможността да прекрати пенсионирането си и отново да бъде част от световни шампионат.

Фетел прекара повече от 15 години в най-високото ниво на моторните спортове. През този период той записа 299 старта. В тях той спечели 4 световни титли, 53 победи, 122 подиума, 57 полпозишъна и общо 3098 точки. Германецът също така кара за отборите на БМВ Заубер, Торо Росо, Ред Бул, Ферари и Астън Мартин

Четирикратният световен шампион реши да окачи каската си в края на миналата кампания. Оттогава германецът се наслаждава на своята почивка и няма активна състезателна кариера. Фетел посети някои от стартовете от тазгодишния сезон в F1. Освен това той участва във Фестивала на скоростта в Гудууд, както и в специално демонстрационно събитие в Нюрбургринг.

Фетел навърши 36 години в началото на юли. Така той остава по-млад от някои действащи пилоти в F1- Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо. В началото на годината стана ясно, че от Астън Мартин са били готови да извикат Фетел да замести контузения Ланс Строл. В крайна сметка обаче това не се наложи, тъй като канадецът взе участие в първите стартове за 2023 г.

В края на миналата седмица Фетел взе участие в специално събитие на Ред Бул, което се проведе на пистата „Нюрбургринг“. Германецът кара своя шампионски болид от 2011 г. на легендарното германско трасе и дори направи няколко обиколки на Нордшлайфе. Заедно с Фетел беше друг бивш пилот на Ред Бул- Дейвид Култард, както и Юки Цунода от Алфа Таури.

Фетел даде интервю за Sky Sports F1. В него той бе отговори на въпроса дали няма да се върне във Формула 1 в бъдеще. В миналото световни шампиони като Ники Лауда, Ален Прост, Найджъл Менсъл, Михаел Шумахер, Фернандо Алонсо и Кими Райконен са си взимали почивка от спорта, след което са се връщали обратно.

„Не мога да кажа „не“, защото това не се знае“, сподели Фетел. „Ако попитате всички, вероятно някои от тях биха казали „не“. Аз не познавам някои от тези хора, но в крайна сметка всички се върнаха, така че не мога да го изключа“, добави германецът.

Фетел не съжалява, че е напуснал Астън Мартин и F1 в края на 2022 г. На негово място дойде Алонсо. Испанецът се представя доста силно зад волана на болида AMR23, който е много по-конкурентен от своите предшественици

Четирикратният световен шампион дори каза, че се радва за Алонсо и Астън Мартин. Фетел също така добави, че би обмислил предложение да се състезава отново в F1 само ако това е „правилното“ предизвикателство за него. Но засега той няма планове отново да бъде активен състезател.

„Вероятно ще зависи много от това кога ще се случи. Не мога да чакам вечно, защото 36 не е като „да, ще мога да карам и след 10 години.“

„Може би мисля за това, след като мине време. Разбира се, това ще зависи от предизвикателството, каквото и да е то. Честно казано в момента няма такива мисли в главата ми“, продължи Фетел. „Наслаждавам се на перспективата на предизвикателството какво да правя по-нататък. Според мен това ще бъде най-голямото предизвикателство за всеки състезателен пилот и най-голямото предизвикателство за всеки спортист.“

„Напълно естествено е да си във форма на 30-35, или 40-45 години – в зависимост от спорта и дисциплината. И какво следва тогава? Остава още много време от живота. Той може да бъде прекрасен, дори и да не се състезаваш на абсолютния лимит с най-бързия автомобил в света, но все още можеш да правиш много неща, които ти доставят огромно удоволствие.“

Фетел все още не знае какво ще е бъдещето му в моторните спортове. Той призна, че ще бъде готов да се включи в състезанията, тъй като през изминалата година е поддържал физическата си форма, но като избор на начин на живот, а не като състезателно условие.

„Да, но защото искам така, а не защото желая да се върна или да заместя някого, не е заради това. Предполагам, че вратът ми не чак толкова готов. Честно казано всичко останало е в доста добра форма, бих казал“, завърши Себастиан Фетел.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)