Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел неочаквано отвори пазара на пилоти. Кой ще го замести?

Фетел неочаквано отвори пазара на пилоти. Кой ще го замести?

Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Новината, че Себастиан Фетел ще сложи край на кариерата си във Формула 1 моментално разбуни духовете на пазара за пилоти. Астън Мартин не е топ отбор, но за всеки кокпит във Формула 1 има огромно количество кандидати. Да станеш титуляр в Гран при често се оказва върхът в кариерата на отделни пилоти – успехи се постигат изключително трудно. Затова и след новината за Фетел започна съставянето на списъци с пилоти, които биха могли да го заместят.

„Очевидно е разочароващо, но това е животът. Сега трябва да намерим най-подходящия вариант (за пилот), за да продължим напред“, коментира шефът на Астън Мартин в F1 Майк Крак. „В списъка очевидно има доста пилоти в момента и е ясно, че новината даде старт на множество спекулации. Първо обаче трябва да оценим какво е постигнал Фетел, а не веднага да се говори кой ще го наследи. Ще разгледаме всички опции след уикенда в Унгария.“

Самият Фетел предпочита и дори заяви, че ще лобира Астън Мартин да заложи на Мик Шумахер

„Говорихме с Лорънс [Строл], казах му, че прекратявам кариерата си. Беше кратък разговор, но имам своето мнение (по въпроса за освободеното място). Мик има способности, но е още много млад. Очевидно е, че се учи и развива, при това след момента, в който някои хора спират да вършат тези неща.“, сподели самият Себастиан.

Фетел добави също така, че не е напълно обективен по въпроса за Мик Шумахер, защото двамата са приятели. Напълно наясно е обаче, че решението не е негово. Мик от своя страна не каза нищо конкретно. Обясни както винаги, че е изцяло съсредоточен върху настоящия си отбор Хаас и не знае какво ще му предложи бъдещето. Договорът на 23-годишния младеж е до края на настоящия сезон. Той спечели първите си точки във Формула 1 съвсем наскоро – в Гран при на Великобритания – и тепърва ще води разговори с Хаас за бъдещето си. Шумахер е кадър на академията на Ферари за млади пилоти. Ако иска да отиде в Астън Мартин и ако от екипа от Силвърстоун проявят желание да го привлекат, то ще трябва да се откаже от връзките си със Скудерията. Това също е фактор, който ще се обмисли внимателно от състезателя, когато води преговори за следващия етап от кариерата си.

Възможно най-опитните варианти за заместници на Фетел са Фернандо Алонсо (който днес навършва 41 години), Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг.

На въпрос дали Астън Мартин е опция за него Фернандо Алонсо отговори: „Всеки отбор е опция, ако няма двама пилоти с договор.“

„Разговарях с тях (Рейсинг Пойнт – б.р.) през 2020 г., когато бяха наистина конкурентоспособни, дори имаха победи и подиуми. Не се получи и се върнах с Алпин, където съм щастлив. При настоящите правила изглежда само Ферари, Ред Бул и Мерцедес имат шанс да печелят състезания. Опции (за място) в тези три отбора, така че трябва да се довериш на нечий друг проект.“

„Нямам други предизвикателства в главата си в момента. Нямам семейство, останалите категории в автомобилния спорт не ми предлагат нещо особено в момента. Така че съм доволен там, където съм“, каза още Алонсо.

Рикиардо бе повече от категоричен относно възможността да отиде на мястото на Фетел.

„Вие слушахте ли някое от интервютата ми миналата седмица? Ще повторя отново, че бъдещето ми е ясно и то е тук (в Макларън)“, настоя австралиецът.

Хюлкенберг познава тима на Астън Мартин перфектно. Беше титуляр (по времето, когато отборът още бе Форс Индия), от известно време е резервен пилот на екипа. Има огромен опит и не би струвал скъпо на тима, който все още инвестира в разрастваща се инфраструктура.

Сред вариантите за Астън Мартин има още доста пилоти. Пиер Гасли например е споменаван, както и Ник де Врис

Гасли има договор с Ред Бул поне до края на 2023 г., но може да поиска да се освободи. Това не би било лесно. Ако обаче от Астън Мартин решат, че искат французина, могат да го вземат, било то и на висока цена. Репутацията на Гасли нарасна неимоверно през последните две години. Амбициозният 26-годишен състезател от Руен несъмнено иска да се развива, а Ред Бул не му предоставя подобна възможност в близко бъдеще – в Милтън Кийнс решиха да задържат Серхио Перес.

Де Врис има сериозна репутация в света на Формула 1, въпреки че не кара в Гран при. Тото Волф наскоро призна, че от Мерцедес могат да се разделят със световния шампион във Формула Е. За Де Врис по принцип се говореше, че е сред вариантите за Уилямс, но тази възможност изглежда много малка. Същевременно Волф и Лорънс Строл са приятели отдавна. Спекулира се, че австриецът може да използва влиянието си пред канадския милиардер, за да намери място на 27-годишния нидерландец.

„Ако не можем да му предложим интересен Формула 1 проект, то би трябвало да го пуснем“, обясни Волф по време на уикенда във Франция. „Той разглежда различни опции – спортни автомобили, може би Формула Е.“

„Дискусиите започнаха почти моментално“, посочи бившият пилот и настоящ коментатор Мартин Брандъл. „Просто такава е настройката на бизнеса. Мисля, че Фернандо е кажи-речи подписал с Алпин. [Оскар] Пиастри е по-вероятно да отиде в Уилямс. [Алекс] Албон? Предполагам, че ако Рикиардо реши да остане в Макларън, тогава Албон или Де Врис може да отиде в Астън Мартин.“