Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел подобри рекорд на Райконен

Фетел подобри рекорд на Райконен

37
0

Себастиан Фетел стана пилотът с най-много подиуми в първия си сезон като пилот на екипа на Ферари. В Бразилия германецът завърши 3-и след двамата състезатели на Мерцедес и се качи на почетната стълбичка за 13-и път този сезон.

Досега рекордът се държеше от Кими Райконен, който през 2007 г. стъпи на подиума 12 пъти. Тогава обаче Ледения спечели и 6 победи, с което грабна и титлата. Така финландецът стана едва вторият пилот в историята след Хуан-Мануел Фанджо, грабнал короната още в първия си сезон в Скудерията. Фетел има общо 3 победи този сезон и ще завърши сезона на 3-о място в генералното класиране.

В това отношение сезонът на Себастиан прилича много на този на първия на Шуми във Ферари през 1996 г. Тогава Михаел също взе 3 победи и също завърши на 3-о място в крайното подреждане зад пилотите на Уилямс.

Германецът се качи общо 8 пъти на подиума, с което се нарежда на 6-о място в класацията за най-много подиума в първия си сезон в Маранело. Освен Фетел и Кими, пред него още са Алонсо (10-2010 г.), Баричело (9-2000 г.) и Прост (9-1990 г).