Начало Избрани Фетел разкритикува въздушните демонстрации преди надпреварата в Италия

Фетел разкритикува въздушните демонстрации преди надпреварата в Италия

2364
0
Гран при на Италия 2022
снимка, Алфа Ромео

Себастиан Фетел разкритикува въздушните демонстрации преди надпреварата на Монца. Пилотът на Астън Мартин е недоволен, че ръководството на F1 е позволило на президента на Италия да поиска два церемониални полета преди старта на състезанието. Според него така е била пренебрегната идеята световният шампионат да бъде по-екологичен.

През последните години редовно се провеждат въздушни демонстрации малко преди старта на състезанието в Монца. Все пак на трябва да се забравя, че тази година F1 забрани церемониалните полети над стартовата решетка. Тази забрана е била наложена заради стремежа на спорта да върви към по-устойчиво и екологично бъдеще.

Въпреки това Фрече Триколори направи две въздушни демонстрации преди старта на надпреварата. Според Фетел, това „замърсяване“ на въздуха e било продиктувано от Серджио Маратела. Италианският президент бе специален гост на тазгодишното издание на Гран при на Италия.

Пилотът на Астън Мартин смята, че Монца трябва да остане в календара на F1 в бъдеще, стига да няма въздушни демонстрации преди началото на състезанията.

„Надявам се да спрат да правят церемониални полети. Това вреди на стремежа на F1 към по-екологично бъдеще“, каза Фетел.

Чух, че президентът на Италия настоява да се правят подобни демонстрации. Той е на около 100 години, така че може би му е трудно да се откаже от подобни егоистични неща.“

„От друга страна смятам, че Монца че трябва да остане в календара. Това е страхотна писта, на която има чудесна атмосфера“, добави пилотът на Астън Мартин.

„Както казах ни обещаха, че тези полети ще изчезнат. Изглежда, че президентът трябва да промени мнението си. В неделя F1 просто отстъпи въпреки таблата около пистата, настояващи за действия в областта на климата, както и определени цели за превръщането на света в по-добро и по-чисто място.“

„Те [F1] просто трябва да се отдалечат от влиянието на такива личност. Ако спортът цел, то не бива да постъпва като всички останали страни и да пренебрегва факта, че няма да я постигне.“

„Така че F1 трябва да се придържа към думите си. Времето ще покаже дали шампионатът наистина ще бъде с нулеви въглеродни емисии и ще бъде по-устойчив.“

Сайтът Motorsport.com е потърсил F1 за коментар относно това кой е дал разрешение за въздушните демонстрации на Монца.

През последните години Фетел е активен екоактивист. Плотът на Астън Мартин се включи в редица кампании си за опазване на околната среда. От друга страна той разкритикува Формула Е затова, че се използват изкопаеми горива, които зареждат генераторите за ток. Тези твърдения ядосаха бившия шампион от Формула Е Лукас ди Граси, който отговори на коментарите на четирикратния световен шампион в социалните мрежи.

Малко преди началото на уикенда в Италия Фетел заяви, че е водил никакви разговори с ди Граси. Германецът допълни, че е готов да изясни всички разногласия с пилота от Формула Е.

Пилотът на Астън Мартин отпадна в началната фаза на Гран при на Италия заради повреда в системата за възобновяване на енергия (ERS).

„За съжаление имахме проблем с ERS и трябваше да спрем автомобила. Преди това забелязах спад в мощността, след което ми казаха да изляза от пистата. Като цяло това беше труден уикенд за нас.“, сподели Фетел.

„Надявах се на прилично състезание, но нямахме достатъчно добро темпо. След това имахме проблем, който ни принуди да се оттеглим.“

„Атмосферата обаче беше фантастична, така че благодаря на феновете за подкрепата им през целия уикенда на Монца“, завърши Себастиан Фетел.