Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Съперниците ни просто бяха по-бързи

Фетел: Съперниците ни просто бяха по-бързи

3141
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Себастиан Фетел се защити успешно срещу Люис Хамилтън и завърши втори в Гран при на Япония. Той спечели първата позиция в проведената няколко часа преди състезанието квалификация, но изтърва лидерството още на старта.

Сутринта ни бе чудесна, следобедът – не толкова. И двамата с Шарл [Льоклер] не потеглихме добре, а можехме да се борим в челото. Честно казано, съперниците ни просто бяха по-бързи. Аз избързах със съединителя и загубих момента. След това ни липсваше малко скорост в сравнение с противниците. Износвахме гумите повече от Валтери [Ботас] и Люис. Поведението им се влошаваше особено много в края на сериите, докато те поддържаха темпото си. Накрая единствената ми цел бе да остана пред Люис. Знаех, че на правите ще ме изпревари трудно, така че се постарах да излизам чисто от завоите.“

Фетел бе разследван по време на състезанието за фалстарт

Процедурата не премина чисто за него: тръгна, спря и след това пак потегли. Стюардите обаче постановиха, че не е нарушил правилата.

„Видеото показва движение, но то е в допустимия от системата толеранс“, се казва в решението.

Неприятностите на Фетел обаче бледнееха пред тези на съотборника му Шарл Льоклер. Той също не стартира добре, след което удари Макс Верстапен още в първата обиколка. Повреди по предното крило го принудиха да спре в бокса рано и потъна в колоната. На финала бе шести, но стюардите го наказаха с общо 15 секунди и отиде седми.

„Беше трудно състезание. Сбърках на старта и се ударих с Макс, което за съжаление повлия и на двамата. При първия питстоп предното ми крило бе сменено и след това дадох всичко от себе си. Опитах да наваксам колкото се може повече позиции. Колкото и забавно бе да се боря и да изпреварвам, това не е желаният резултат“, коментира Льоклер.

Шефът на Ферари Матия Биното откри нещо положително в ситуацията – поведението на SF90.