Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел си купи Уилямс FW14B

Фетел си купи Уилямс FW14B

5245
0
Найджъл Менсъл 1992
Найджъл Менсъл, снимка: Уилямс

Себастиан Фетел си е купил Уилямс FW14B – един от автомобилите, управлявани от Найджъл Менсъл през 1992 г., когато британецът печели титлата си във Формула 1. Немският пилот нееднократно е споменавал през годините колко много обича историята на спорта.

„Много се интересувах от този болид. Считам го за истинска икона. Освен това носи номер 5, който е и моят състезателен номер“, обясни четирикратният световен шампион пред немския вестник Билд.

Не е известно за каква сума Фетел се е сдобил с автомобила, от който има само шест екземпляра. Един от тях бе продаден на аукцион през миналата година за 2,7 милиона паунда.

Уилямс FW14B е едно от най-високотехнологичните достижения в историята на Формула 1

Създадена от Ейдриан Нюи, колата е с активно окачване, полуавтоматична скоростна кутия и система за тракшън контрол. През 1992 г. Менсъл печели титлата с рекордните тогава 9 победи през сезона (стартовете са 16). В някои от надпреварите тогава британецът и съотборникът му Рикардо Патрезе са с по 2 секунди на обиколка по-бързи от съперниците си на трасето. В квалификацията за Гран при на Великобритания Менсъл изпреварва съекипника си с 1,919 сек. Патрезе пък е на 0,822 сек пред класиралия се трети Аертон Сена с Макларън-Хонда.

В края на сезона Найджъл е със 108 точки – почти два пъти повече от актива на съотборника му (56). Трети е Михаел Шумахер (Бенетон) с 53, Сена е на четвърта позиция с 50. Британецът обаче печели короната в първенството още в средата на август – пет кръга преди края на шампионата.

Уилямс взима титлата при конструкторите, Макларън и Бенетон са съответно втори и трети.