Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели Гран при на Япония

Фетел спечели Гран при на Япония

41
0
Гран при на Япония,старт

Себастиан Фетел (Ред Бул) спечели Гран при на Япония, като поведе от старта и не допусна никой да застраши лидерството му до финала. Така той се доближи само на 4 точки в генералното класиране до Фернандо Алонсо, който катастрофира и отпадна в началото.

Втори се класира Фелипе Маса (Ферари), а трети за огромна радост на хилядите по трибуните е Камуи Кобаяши (Заубер).

Само трима пилоти бяха предпочели да стартират с твърдите гуми (хард) – Михаел Шумахер, Жан-Ерик Верн и Шарл Пик. Всички останали бяха със софт, а усилилият се вятър свали температурата на асфалта до 32 градуса. Хубавото време обаче продължи трети пореден ден, а надпреварата започна драматично.

След изгасването на светлините Фетел запази първата си позиция, Кобаяши се измъкна втори, а назад настана истински хаос.

Фернандо Алонсо докосна Лотус-а на Райконен, спука гума и се завъртя, изхвърчайки в зоната за сигурност. От питуола казаха на финландеца, че от предното му крило липсва малко парче. Грожан пък се удари с Уебър и инцидентът моментално отиде при стюардите за разследване. Нико Розберг също отпадна след сбутване с Бруно Сена (това също отиде за допълнително разглеждане, като чак в 22-ата обиколка от 53 излезе решението – санкция преминаване през питлейна за бразилеца). На пистата излезе кола за сигурност, колкото маршалите да извадят отпадналите болиди на безопасни позиции.

Така още в първия тур Грожан, Уебър и Сена смениха носове.

Постепенно ситуацията се успокои. В петата обиколка Фетел водеше пред Кобаяши, Бътън, Маса, Райконен, Перес – мексиканецът изпревари Хамилтън, Хюлкенберг, Малдонадо, Рикиардо, Ковалайнен, Верн.

Грожан получи поредното наказание – 10 секунди в бокса, а Мерцедес загубиха телеметрията от колата на Шумахер (както се случи и в Унгария).

В 14-ия тур започнаха редовните спирания в бокс – с влизането в пита на Хюлкенберг, Райконен и Бътън, като всички те сложиха хард. Междувременно в падока Алонсо отказа да говори с пресата, докато състезанието не свърши.

Питстоповете продължиха, но в Макларън нещата не изглеждаха добре. Имаше забавяне с предна дясна гума на Хамилтън, а малко по-късно Бътън се обади, че има проблем със скоростната кутия. Отговориха му, че не виждат проблем в данните от телеметрията и все още разполага с всички предавки. Люис пък бе излязъл пред Перес, пилотът на Заубер опита да го изпревари отново, но този път не се получи и той излетя, отпадайки от надпреварата.

Фетел необезпокояван продължаваше да води. На 9,5 сек зад него бе излезлият втори Фелипе Маса пред Кобаяши и Бътън (който отново се обади, за да съобщи, че скоростите му прескачат, но за момента темпото му е добро). Следваха Райконен, Хамилтън, Хюлкенберг, Малдонадо, Уебър, Рикиардо. Люис съобщи по радиото, че предните му гуми са се износили, а бяха само на 7 обиколки! Маса пък получи съобщение, че трябва да изкара още 15 тура със своя комплект хард.

Хюлкенберг настигна Хамилтън, но докато германецът още дебнеше съперника, Михаел Шумахер задмина Ди Реста за десетото място (27-ма обиколка).

Уебър започна втората серия боксове в 27-и тур, след като имаше трудности с ускорението на излизане от шикана. Най-отпред Фетел даваше най-бързи обиколки.

В 32-ата обиколка Хамилтън се озова до Райконен при излизането си от питлейна и не отстъпи позицията си на връхлетелия финландец. Двамата вървяха гума до гума преди англичанинът да дръпне напред. Кобаяши пък потегли прекалено рано от бокса и едва не се стигна до повторение на случая от Гран при на Великобритания, когато двама души се озоваха в медицинския център и имаше няколко (за щастие) леки контузии.

След вторите питове размествания в челото нямаше – Фетел вече бе на близо 20 сек пред Маса 15 тура преди финала. Следваха Кобаяши и Бътън. Пети излезе Хамилтън пред Райконен, Хюлкенберг, Малдонадо, Уебър, Рикиардо. На този етап Шумахер, Верн и Сена бяха с меки гуми, а всички останали – с хард.

В края на надпреварата Бътън настигна Кобаяши и получи инструкция да даде всичко от себе си в битката с японския пилот. Англичанинът свали разликата под секунда, но пилотът на Заубер удържа натиска и спечели място на почетната стълбичка пред родните си фенове. Бътън остана четвърти.

Местата от пето до десето заеха Хамилтън, Райконен, Хюлкенберг, Малдонадо, Уебър и Рикиардо.