Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел ще отдаде почит на Аертон Сена в Имола

Фетел ще отдаде почит на Аертон Сена в Имола

1339
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Себастиан Фетел ще отдаде почит на Аертон Сена по време на Гран при на Емилия Романя. Германецът ще кара един от болидите, с които легендарният бразилец печели пет от победите си в F1- Макларън MP4/8. Автомобилът е част от личната колекция на Фетел, след като беше закупен на търг преди няколко години.

Вчера се навършиха 30 години от фаталния инцидент на Аертон Сена. Трикратният световен шампион си отива само на 34-годишна възраст след тежка катастрофа на пистата Имола. Ден по-рано след катастрофа на същото трасе загива и австриецът Роланд Ратценбергер

Легендата за Сена в Гран при се състои от много части – за таланта му зад волана, за съперничествата му по световните трасета, за моменти на брилянтност, които се разказват почти като приказки десетилетия наред.

Дръзкият дух на Сена и забележителните му постижения на пистата продължават да пленяват и вдъхновяват безброй хора. Тук се включва и Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион беше част от възпоменанията в чест на бразилеца. Той използва момента, за да обяви специалното си завръщане на пистата Имола.

Фетел разкри, че ще бъде зад волана на Макларън MP4/8 по време на състезанието на италианското трасе. Така германецът ще отдаде почит на пилота, който е бил един от неговите идоли.

„Аертон Сена беше не само пилот, когото ценях високо за това, че беше един от най-добрите състезатели в историята, но и човек с голямо състрадание“, каза Фетел във видеоклип в Инстаграм.

„Изминаха 30 години от инцидента му. Бих искал да отдам почит на Аертон. Ще бъда в Имола за Гран при на Емилия Романя, за да карам неговия автомобил Макларън MP4/8. Надявам се да се видим на 19 май.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sebastian Vettel (@sebastianvettel)

Фетел има интересна лична колекция, включваща някои уникални ретро F1 болиди. Освен Макларън MP4/8, германецът притежава още Уилямс FW14B. С този автомобил Найджъл Менсъл печели единствената си световна титла през сезон 1992.

Четирикратният световен шампион няколко пъти кара шампионския болид на Менсъл. Последният такъв случай беше по време на Фестивала на скоростта в Гудууд миналото лято.

Макларън MP4/8 се състезава през сезон 1993 в F1 и е задвижван от двигател на Форд. Зад волана на болида са били Аертон Сена, Майкъл Андрети и Мика Хакинен. Сена печели общо пет старта с MP4/8. Тук се включва и епичната надпревара на пистата Донингтън парк във Великобритания. В края на сезон 1993 Сена записва последната си победа в F1 на пистата Аделаида

Междувременно Фетел прекрати активната си състезателна кариера в края на 2022 г. Оттогава германецът се включи в Състезанието на шампионите, както и в някои демонстрационни събития. В края на март Фетел направи тест с прототипа Порше 963. Германският производител чака отговор за това дали 36-годишният пилот има намерение да се включи в световния шампионат за издръжливост.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sebastian Vettel (@sebastianvettel)