Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: В отбора обичаме състезанията и не се нуждаем от допълнителна мотивация

Фетел: В отбора обичаме състезанията и не се нуждаем от допълнителна мотивация

30
0
Себастиан Фетел

Една от тайните на Ред Бул за спечелването на титлите в спорта през последните четири години е това, че отборът е концентриран върху настоящето и че всички в екипа обичат състезанията и не се нуждаят от допълнителна мотивация, за да вършат работата си, мисли пилотът на тима Себастиан Фетел.

Четирикратният световен шампион, главният дизайнер на Ред Бул Ейдриан Нюи и шефът на отбора Кристиан Хорнер бяха вчера във фабриката в Милтън Кийнс, където отпразнуваха успеха си с всички служители. Преди самото празненство да започне, Фетел, Хорнер и Нюи дадоха пресконференция, пилотът се срещна с фенове и раздаде автографи, след което тримата се отправиха към разпъната тента пред фабриката, защото вътре няма достатъчно място за целия персонал. Тримата поздравиха служителите за свършената работа, подчертавайки, че успехът на тима се дължи в голяма степен на решителността и желанието, с които работят хората в Милтън Кийнс и тези на пистата.

Една от тайните на целия отбор е фокусирането върху настоящето. Обичаме и се наслаждаваме на състезанията, така че не ни трябва допълнителна мотивация. Не мисля за това какво се е случило преди или за бъдещето, мисля за определеното състезание, тренировка или квалификация, а това важи и за екипа. Разбира се, трябва да планираш и бъдещето – особено с оглед на следващата година, която ще е различна в много отношения. Но въпреки всичко, докато успяваш да се концентрираш върху това, което се случва в момента, ще имаш по-добро бъдеще. Вярвам, че най-хубавото в живота предстои. Иначе би било доста тъжно на 26 години да гледаш напред и да кажеш, че най-хубавото вече ти се е случило и няма какво да очакваш – каза Фетел.

Той определи победата в Гран при на Германия като най-щастливия си момент от сезон 2013, обяснявайки, че от години се е опитвал да спечели домашното си състезание. Каза също така, че изпитва силно уважение към настоящия си съотборник Марк Уебър, чийто силни страни познава много добре от работата им през последните 5 години. Що се отнася до съекипника му за 2014 г. Даниел Рикиардо, Себастиан е сигурен, че австралиецът ще го затрудни максимално през следващия сезон.

Следващата година е предизвикателство заради новите правила, двигател и т.н. и има много работа. Винаги има нови предизвикателства. Ако погледнете към последните 4 години, през първата година развихме колата около двойния дифузьор, след като тя не бе конструирана около него. През втората открихме предимствата и се възползвахме от поставянето на ауспусите на правилното място. През 2012 г. това бе забранено, но се справихме и с това, а следващата година е ново предизвикателство. Така че можете да сте сигурни, че сме доста заети и има причина, поради която толкова много хора работят тук – допълни германецът.

Той повтори, че е доволен в Ред Бул и за момента не мисли да кара в никой друг отбор.

Има елемент, който хората наричат доминация. Аз не харесвам тази дума, защото прави нещата да изглеждат лесни, а ако погледнем назад към всяко едно състезание, беше много усилена работа. Постигнахме чудесни резултати, победи, но и взехме подиуми в състезания, където това бе малко вероятно. Сезонът е дълъг и трябва да си мотивиран постоянно на 100%. Честно казано, това е невъзможно, но според мен можеш да си много близо – каза още Фетел.

Кристиан Хорнер от своя страна отдаде успеха на отбора през годините на постоянната работа и развитие в Ред Бул и каза, че никога не са си представяли, че ще стигнат до 4 титли:

Опозицията, срещу която се изправяме, не ни дава никаква възможност да се отпуснем, защото Ферари, Макларън и Мерцедес са чудесни отбори с много талантливи хора. В този спорт няма място за самодоволство. Според мен е много лесно хората да станат незаинтересовани и да мислят, че победата на Ред Бул е почти предрешена, но това не е така. Всяко състезание, на което отиваме, е предизвикателство. Удовлетворението от тази година е в това как отборът продължава да се развива, да напредва във всички сфери: стратегия, питстопове, подобренията, които екипът на Ейдриан доставя на колата за всяко състезание.

Ейдриан Нюи пък обясни, че мотивацията му идва от работата с колегите му в Ред Бул и желанието да допринесе за развитието на отбора. За него двата отличаващи се момента от сезон 2013 са победите на Спа и Монца, защото в предишните години колата на Ред Бул не бе толкова конкурентоспособна на тези писти. Той също така обясни, че през 2013 г. всички в отбора са били много заети, защото е трябвало да намерят баланс между развитието на RB9 и работата по автомобила за следващата година.

Промените в правилата са доминирани от двигателите. В момента изобщо не е ясно дали един от трите производителя ще направи най-добрия продукт от гледна точка на представяне и издръжливост, това може да е известно притеснение в началото на сезона. За производителите на двигатели е изключително трудно, а за нас – производителите на шасита – монтажът е сложен. Доста е трудно да се прецени къде ще се намираме в началото на годината. Има и значителни промени в правилата за аеродинамиката, не толкова сериозни колкото тези от 2009 г., но са доста големи за стандартите „година за година“ – добави Нюи.