Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел възобновява състезателната си кариера догодина?

Фетел възобновява състезателната си кариера догодина?

4889
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Себастиан Фетел може да възобнови състезателната си кариера през следващата година. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт, германецът обмисля да се включи в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC) и да дели един автомобил с други бивши пилоти от F1.

Фетел е един от най-успешните пилоти в историята на F1. 36-годишният германец прекара повече 15 години в най-високото ниво на моторните спортове. Фетел спечели 4 световни титли, 53 победи, 122 подиума, 57 полпозишъна и общо 3098 точки. През кариерата си в F1 той караше за отборите на БМВ Заубер, Торо Росо, Ред Бул, Ферари и Астън Мартин

В края на миналата година Фетел се оттегли от F1. Понастоящем германецът няма активна състезателна кариера и се занимава с различни неща. В началото на 2023 г. той се включи в Състезанието на шампионите. Преди малко повече от две месеца Фетел участва и във Фестивала на скоростта в Гудууд. Там той кара два болида от личната си колекция- Уилямс FW14B и Макларън MP4/8.

По-рано този месец Фетел участва и в специално шоу на Ред Бул, което се проведе в Нюрбургринг. Германецът дори кара своя шампионски болид от сезон 2011 на легендарната писта Нордшлайфе. Заедно с него бе Дейвид Култард.

Четирикратният световен шампион призна, че следи доста активно случващото се в F1 и дори не изключи възможността един ден да се върне в спорта. Той също така прояви сериозен интерес към ралитата и по-специално WRC.

Миналата седмица Фетел бе на пистата Сузука. Там той стартира своя кампанията, която има за цел да повиши осведомеността за биоразнообразието. В резултат на това вторият завой на трасето бе пребоядисан в жълто-черен цвят и бе наречен „Buzzin’ Corner“. Освен това в рамките на пистата бяха инсталирани и 11 хотела за насекоми, където пчели и други летящи насекоми могат да търсят убежище

В началото на седмица Ауто Мотор унд Шпорт обяви, че Фетел може да продължи кариерата си в WEC и води преговори с  Jota. Британският отбор планира да използва два хиперавтомобила Порше 963 LMDh през 2024 г. Същевременно време четирикратният световен шампион каза, че не бърза да взима решение дали отново ще се състезава на пълен работен ден в WEC или някой друг шампионат.

„Все още нищо не решено или подписано. Но този въпрос е в съзнанието ми. Все още имам време да взема решение. Ако в някакъв момент стигна до заключението, че нещата не се получават без състезания, тогава ще карам отново“, каза Фетел.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sebastian Vettel (@sebastianvettel)

Ако Фетел реши да се присъедини към отбора на Jota, то той може да има за съотборници други бивши пилоти от F1- Дженсън Бътън и Роберт Кубица. Двамата неведнъж са изявявали желание да се включат в най-високия клас на WEC- Hypercar.

В момента Бътън няма активна състезателна кариера. Световният шампион от 2009 г. участва в 24-те часа на Льо Ман със модифициран автомобил от НАСКАР. Бътън също така записа няколко старт и в Купата на НАСКАР в САЩ. Същевременно Кубица кара в клас LMP2 на WEC. Полякът е част от отбора на WRT и има за съотборници Руи Андраде и Луи Делетрас. Екипажът спечели надпреварите в своя клас на пистите Спа и Фуджи.