Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА не възнамерява да променя програмата на уикенда заради наближаващия тайфун

ФИА не възнамерява да променя програмата на уикенда заради наближаващия тайфун

57
0
тайфун

ФИА не възнамерява да променя програмата на уикенда на пистата Сузука в Япония заради наближаващия тайфун Фанфон.

Представител на федерацията коментира пред ВВС, че според последните прогнози бурята ще удари Сузука в понеделник по обяд. Тайфунът е определен от метеоролозите като категория 4 – най-високата според класификацията за тези природни явления в района. За днес се очаква Фанфон да се движи на северозапад, достигайки скорост от 240 км/ч. Утре той трябва да премине покрай островите Рюкю и силата му да отслабне малко.

Прогнозата на метеорологичната компания, работеща с ФИА – UBIMET – е за засилващ се дъжд в неделя, но най-сериозно влияние от тайфуна се очаква в понеделник. При това положение във федерацията за момента не мислят за възможността да изтеглят старта на състезанието по-рано или да проведат квалификацията и надпреварата в събота. Все пак от ФИА уведомиха отборите, че могат да обмислят първия вариант, но вторият просто няма да се случи.

Още снощи стана ясно, че Бърни Екълстоун (който не е на Сузука) няма желание в програмата да бъдат правени промени. Управляващият търговските права на Формула 1 е обсъдил ситуацията с рейс директора на ФИА Чарли Уайтинг. В неговия случай всяка промяна означава утежнения заради задължения по договори за телевизионни излъчвания.

Добре информирани източници споделиха също така, че организаторите на Гран при на Япония – собствениците на Сузука от Хонда – нямат никакво желание събитията през уикенда да се разместват. Причината е, че ако надпреварата бъде преместена в събота например, те ще трябва да връщат средства на феновете с билети за неделя.

Дори всичко през уикенда да протече според първоначалния план обаче, впоследствие може да има затруднения, които да повлияят на следващия старт в Русия. Оборудването и автомобилите на отборите от Формула 1 трябва да бъдат опаковани за броени часове след надпреварата и изпратени към Сочи. Бурята може да доведе до отлагане на полети, а ако екипите и инструментариумът не отпътуват в понеделник или вторник, организирането на следващото състезание може да се окаже особено сложно.