Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разследва катастрофата на Алонсо, който може да пропусне и Австралия

ФИА разследва катастрофата на Алонсо, който може да пропусне и Австралия

26
0

ФИА ще разследва катастрофата на Фернандо Алонсо, за да види какви уроци могат да бъдат научени от инцидента и обстоятелствата около него.

Двукратният световен шампион се удари в стената на трети завой на пистата Каталуния по обяд на последния ден от предишната тест сесия на F1 отборите там. Случилото се с него и по-дългият му престой в болница предизвикаха появата на поредица слухове и теории за причината за удара, както и за състоянието на пилота. Според информация на Аутоспорт ФИА вече работи заедно с Макларън по данните от катастрофата.

По принцип федерацията не разследва автоматично всеки инцидент на писта по време на тестове. Действията й били предизвикани от тридневния престой на Фернандо в болница.

Твърди се освен това, че е бил открит и видео запис на инцидента, макар и с лошо качество. Разположена близо до четвърти завой камера, насочена към излизането от трети завой, уловила излитането на Алонсо настрани (което Макларън посочи в разясненията си за сблъсъка), опита му да коригира движението на колата и удара в стената.

Говорител на ФИА заяви, че организацията ще проведе разследване, за да установи дали е нужно въвеждането на допълнителни мерки за безопасност: „Искаме да знаем какво се е случило и ще съберем цялата налична информация.”

Според разследването на Макларън причина за катастрофата е внезапен, непредвидим порив на вятъра. Данните на тима са изключили наличието на техническа повреда в автомобила. Не бе оповестена обаче скоростта, при която инцидентът се случи. Единственият коментар за нея бе на Себастиан Фетел – според преценката на четирикратния световен шампион Алонсо се движел с около 150 км/ч.

Междувременно излезе информация, че испанецът може да пропусне дори Гран при на Австралия (първия старт от шампионата), която се основава на тълкуване на коментар на мениджъра му Луис Гарсия Абад. Той обясни, че пилотът е „OK – говори, смее се, яде, върши всичко, присъщо на нормалните хора. Когато си почине и лекарите ни кажат, че нещата са наред, ще започне отново да работи. Инцидентът бе голям удар, но както винаги, се съобразяваме с медицинския протокол. Фернандо бе изписан и се прибра у дома да почива, както бе указано.” На въпрос конкретно за Гран при на Австралия и участието на испанеца в първия кръг от първенството Абад отговори: „Това, за което мислим, е Гран при на Абу Даби (финалната за сезона надпревара – б.р.), която е най-важната, когато искаш да спечелиш шампионата.”