Начало Избрани ФИА глоби Астън Мартин с 450 000 долара

ФИА глоби Астън Мартин с 450 000 долара

1150
0
Астън Мартин F1
снимка: Астън Мартин

ФИА глоби Астън Мартин с 450 000 долара. Федерацията санкционира британския отбор заради процедурни нарушения, свързани с нарушаване на миналогодишния бюджетен таван.

При тези обстоятелства администрацията на разходните тавани счете за уместно да предложи на AMR споразумение за разрешаване на този въпрос при условията, посочени по-долу, като се има предвид ограниченото естество на въпросното нарушение и готовността на AMR да приеме нарушението и да сътрудничи на администрацията на разходните тавани“, се казва още в изявлението, в резултат на което предложението е прието.

Заедно с Ред Бул, Астън Мартин бе посочен като нарушител след пълната финансова проверка на ФИА за сезон 2021. За разлика от австрийците, базираният в Силвърстоун екип не е надхвърлил лимита от 145 млн. долара, но е допуснал процедурно нарушение.

От Астън Мартин не оспориха публикуваната проверка на ФИА. Британците дори сключиха споразумение с ръководния орган. Федерацията обяснява че Астън Мартин е изключил и/или коригирал неточно харчовете си при изчисляването на съответните си разходи. Това включва разходите за новата централа. Не трябва да се забравят и допълнителните изпитанията в аеродинамичния тунел и инвестицията, свързана с новия симулатор.

В резултат на това процедурно нарушение е наложена глоба на Астън Мартин в размер на 450 000 долара. Тя трябва да бъде платена в рамките на следващите 30 дни.

ФИА заяви, че няма конкретни обвинения или доказателства, че тимът от Силвърстоун е искал в даден момент да действа недобросъвестно и нечестно по време на целия процес. Също така счита, че британският тим не е спечелил каквото и да е предимство на стартовата решетка.

„При тези обстоятелства администрацията на разходните тавани счете за уместно да предложи на Астън Мартин споразумение за разрешаване на този въпрос при условията, посочени по-долу. Трябва да се предвид ограниченото естество на въпросното нарушение и готовността на AMR да приеме нарушението и да сътрудничи на администрацията на разходните тавани“, се казва в изявлението на ФИА.

По този начин случаят с Астън Мартин е напълно приключен. От британският отбор все още не са коментирали решението на федерацията.

Междувременно се разбра, че Ред Бул е допуснал преразход от $2.2 млн. Екипът от Милтън Кийнс бе глобен със $7 млн. и 10 % намаление на тестовете във въздушния тунел.