Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА и F1 заравят томахавките и изготвят нов стратегически план

ФИА и F1 заравят томахавките и изготвят нов стратегически план

802
0
Стефано Доменикали, Мохамед бин Сулайем
Стефано Доменикали и Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем и този на F1 Стефано Доменикали планират да заровят томахавките. Двамата проведоха няколко дискусии и вече работят по нов стратегически план за бъдещето на спорта.

Новото сътрудничество е резултат от дискусиите между президента Бин Сулайем и Стефано Доменикали. Вчера двете страни направиха изявление, в което признаха настоящата сила и глобалния растеж на F1. Те също така подчертаха ангажимента си да работят заедно за по-голямото благо на спорта и неговите заинтересовани страни

„Световният шампионат на ФИА в F1 никога не е бил толкова силен и се разраства в световен мащаб. ФИА и F1 са ангажирани да постигнат най-добрите резултати за целия спорт“, заяви ръководният орган на своя уебсайт.

„За тази цел двете страни разработват нов стратегически план. Той ще ни позволи да се възползваме от възможностите и да увеличим още повече потенциала на F1 през следващите години.“

Съобщението на ФИА изглежда доста лаконично и не дава никаква представа за това какво може да включва този „стратегическият план“ на двете страни.

Разбира се, едно възстановяване на отношенията между две фракции е добре дошло. През последните поне 18 месеца ФИА и F1 в противоречие помежду си по няколко публични въпроса, а също и при закрити врати. Бин Сулайем изглежда се опитваше да утвърди своята власт и влияние. Неговият стил на управление обаче не бе прие добре от ФОМ.

В началото на 2023 г. напрежението между Бин Сулайем и FOM нараства. Тогава президентът коментира слуховете за оферта към F1 за $20 млрд. долара. Той заяви, че цената е  „завишена“, което предизвиква остра реакция и критики от страна на Доменикали.

Съвсем логично, последва реакция от страна на F1. Това се случи, след като ФИА откри процедура за намиране на потенциални нови отбори, желаещи да участват на конкурентно ниво в Световния шампионат на F1.

Федерацията даде зелена светлина на проекта на Андрети и Кадилак. Кандидатурата на американския отбор обаче беше отхвърлена от F1. Ръководството на шампионата остави отворена вратата на Андрети и GM за бъдещо участие.

Имаше и няколко други краткотрайни дрязги между F1 и ФИА. Едната от тях беше свързана с разследването на ФИА за евентуален конфликт на интереси. В него участваха шефът на Мерцедес Тото Волф и неговата съпруга и изпълнителен директор на F1 Academy Сузи Волф. Въпреки че ФИА прекрати разследването си, Сузи Волф започна съдебни действия срещу ръководния орган, които все още са в ход

Самият Бин Сулайем също беше разследван. В крайна сметка бившият рали пилот оправдан от Етичната комисия на ФИА за твърдения, направени от подател на сигнал, че се е намесвал в решенията на рейс контрола. Той също така е опитал да попречи на пистата в Лас Вегас да получи нужната хомологация.