Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА може да разследва Хамилтън заради фланелката с послание за Бриона Тейлър

ФИА може да разследва Хамилтън заради фланелката с послание за Бриона Тейлър

3678
0
Люис Хамилтън
снимка: ФИА/F1

Люис Хамилтън може да бъде разследван заради фланелката, която носи по време на церемонията преди старта на Гран при на Тоскана и на подиума, след като спечели състезанието на пистата Муджело. Пилотът на Мерцедес бе с тениска с надпис „Arrest the cops who killed Breonna Taylor“ (от англ. – арестувайте полицаите, които убиха Бриона Тейлър). Според информация на BBC говорител на ФИА е заявил, че въпросът се „обсъжда активно“.

От началото на сезон 2020 Хамилтън е активен в демонстрациите в подкрепа на движението Black Lives Matter

Преди всеки старт има церемония, като пилотите от Формула 1 носят фланелки с надпис „Спрете расизма“.

Случаят с Бриона Тейлър е от март тази година. Малко след полунощ на 13 март полицаи разбиват вратата на апартамента на 26-годишната медицинска работничка в град Луисвил, Кентъки. Те са със заповед за обиск заради предполагаемата връзка на Тейлър с разследван за продажба на наркотици. Тя и приятелят й Кенет Уокър питат кой е на входа. Уокър произвежда изстрел със своя пистолет, след като вратата е изкъртена и уцелва сержант в бедрото. Полицаите откриват огън, Бриона Тейлър е с пет прострелни рани и умира. Те твърдят, че чукали няколко пъти на вратата и са се представили преди да влязат. Уокър казва, че не е чул нищо. Един от участвалите в акцията полицаи е уволнен, останалите са прехвърлени на административни длъжности. Водят се разследвания от главния прокурор на Кентъки и ФБР.

ФИА проверява в момента дали изписаното на тениската на Хамилтън послание може да се сметне за политическо

Шесткратният световен шампион е излизал с тениска с надпис Black Lives Matter. Това му носи от една страна подкрепа от поддръжниците на движението и критики от смятащите за недопустима демонстрация на подобни послания по време на спортни събития.

По време на уикенда на Муджело шефът на Мерцедес в F1 Тото Волф заяви, че екипът подкрепя Хамилтън изцяло.