Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА няма да налага един доставчик на гориво във Формула 1

ФИА няма да налага един доставчик на гориво във Формула 1

54
0
бензин,гориво,Тотал

ФИА няма намерение да налага един доставчик на гориво във Формула 1, твърди в своя публикация autosport.com. Отборите от Гран при се притесниха за подобна възможност, след като в решенията на последния Световен съвет за автомобилен спорт бе споменато, че ще бъдат започнати процедури за конкурси за нови снабдители на гуми и бензин.

Тимовете не бяха особено щастливи от идеята да получават горивото си от един-единствен доставчик. По принцип правилата поставят ограничения относно спецификацията на бензина, който се използва в F1, но отборите работят с различни компании. Някои сътрудничества продължават десетилетия наред – като това на Ферари и Шел например, но като цяло работата на екипи и снабдители далеч не се изчерпва с доставката на гориво.

Вследствие на изразеното от F1 тимовете притеснение от ФИА уточнили, че направеното след заседанието на Световния съвет изявление било грешка.

Генералният секретар на ФИА Пиер дьо Коник разпратил писмо до тимовете, в което се подчертава, че федерацията няма намерение да следва подобен път на развитие.

Всъщност идеята на съобщението била да се посочи, че отсега нататък администриращата организация ще работи така, че да не й се налага да реагира на вече сключени търговски споразумения. Такъв бе случаят с Пирели – производителят на гуми имаше договори с управляващия търговските права Бърни Екълстоун и отборите. Италианската компания доскоро нямаше контракт единствено с ФИА. Същото изявление на моторспорт съвета бе прието като потвърждение, че Пирели ще продължат да доставят гуми и през 2014 г.

Пирели имаха сериозни проблеми през настоящия сезон, които доведоха до цялостна промяна на гумите за Формула 1. От средата на състезателната година фирмата доставя спецификации, които са комбинация от миналогодишната конструкция и тазгодишните смеси.

В началото на 2013-та имаше грижи с разслояване на задни гуми на отделни автомобили, в Монако се разбра за нерегламентиран тест на доставчика и Мерцедес на пистата Каталуния, а на Силвърстоун имаше поредица спукани задни леви гуми. Всичко това доведе до недоволство и обвинения, че е застрашена сигурността на пилоти, служители на трасетата и зрители. От Пирели направиха разследване, в което посочиха причините за инцидентите. След промяната на спецификациите с техните продукти няма сериозни проблеми, а спортният им директор Пол Хембри вече отбеляза, че за догодина подходът ще е консервативен.