Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ограничава обдухването на дифузьорите още във Валенсия

ФИА ограничава обдухването на дифузьорите още във Валенсия

39
0
Марк Уебър

ФИА иска да ограничи обдухването на дифузьорите с изгорели газове чрез забрана промяна на режимите за управление на двигателите между квалификацията и състезанието.

Изискването е съобщено на отборите във Формула 1 чрез изпратена от техническия делегат на федерацията Чарли Уайтинг бележка. Пълната забрана трябва да влезе в сила за надпреварата на Силвърстоун, която е през втория уикенд на юли (8-10 юли).

Според експерта Крейг Скарбъро (чието разяснение за обдухването на дифузьорите дори при спряно подаване на газ може да откриете в последния брой на списание ClubS1 – брой 139, юни) Ред Бул и Мерцедес са отборите, използващи най-екстремни режими за агрегатите си в официалните тренировки за разпределение местата на стартовата решетка. Като цяло обаче всички екипи би трябвало да почувстват осезателно намаляване аеродинамичната сила на притискане на уличното трасе във Валенсия.

Използването на карти за управление на моторите с екстремно забавяне на процесите за по-добро обдухване на дифузьорите с изгорели газове не е уместно за състезанията, тъй като биха поставили на риск двигателите при каране на дълга дистанция. Другият им недостатък е, че качват сериозно разхода на гориво.