Начало Избрани ФИА отговори на слуховете за нарушаването на бюджетния лимит

ФИА отговори на слуховете за нарушаването на бюджетния лимит

1306
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА отговори на слуховете за нарушаването на бюджетния лимит. Ръководният орган опроверга тези спекулации и публикува изявление. В него се обяснява, че процесът на одит за спазването на горната граница на разходите продължава и в настоящия момент.

По-рано тази седмица се появи информация на италианското издание на Моторспорт. В него се твърди, че три отбора са нарушили бюджетния лимит за 2022 г. Не става ясно кои точно са били тези екипи. Според различни спекулации, в този списък попадат Алпин, Астън Мартин и Ред Бул. Някои твърдят, че отборът на Мерцедес също е извършил някакво нарушение

Миналата година отборите от F1 имаха максимално разрешен бюджет от $140 млн. е с 5 млн. Това е с $5 млн. по-малко в сравнение с първата година на финансовия регламент, макар че в средата на сезона беше въведена почивка за борба с рязко покачващата се инфлация.

През 2022-ра бе извършена първата такава проверка след въвеждането на ограничение за годишните разходи на отборите. Тогава бе установено, че два отбора – Ред Бул и Астън Мартин – са в нарушение. Екипът от Милтън Кийнс получи глоба от $7 млн., а този от Силвърстоун – глоба от $450 000.

В началото на този сезон обаче се появиха съобщения за потенциални нарушения. Някои италиански медии предполагат, че три отбора са направили прекалено големи разходи. В същото време германски медии твърдят, че само два тима са в нарушение.

Днес ФИА най-накрая отговори на тези спекулации. Федерацията потвърди, че все още не е приключила пълната проверка на финансовите отчети на всички отбор.

„В светлината на последните съобщения бихме искали да потвърдим, че процесът, предшестващ сертифицирането на финансовите регулации за отборите, продължава. Следователно никой от тях не е бил информиран за статута си на сертифициране“, заяви говорител на ФИА.

„Работата на терен по одита все още продължава и е планирано да приключи през следващите седмици. След това ще има период, необходим за финализиране на прегледа.“

„Няма и никога не е имало конкретен краен срок за сертифициране. Всякакви предположения за забавяне на този процес или за потенциални нарушения са напълно неоснователни. Администрацията на разходните тавани ще съобщи официално своите констатации съгласно процедурата, определена във финансовите регламенти. Срокът умишлено не е фиксиран, за да не се накърнят надеждността и ефективността на прегледа. “