Начало Избрани ФИА отправи предупреждение към Марко заради коментарите по адрес на Перес

ФИА отправи предупреждение към Марко заради коментарите по адрес на Перес

2645
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

ФИА отправи предупреждение към Хелмут Марко заради коментарите по адрес на Серхио Перес. Ръководният орган реши да предприеме действия срещу австриеца по случай скандалното му изказване през миналата седмица.

В началото на миналата седмица д-р Хелмут Марко даде интервю пред австрийската телевизия ServusTV. В него той обясни, че лошото представяне на Перес е свързано с недостатъчната му концентрация. Според Марко, мексиканецът не е достатъчно концентриран, тъй като е от Южна Америка

„Знаем, че той има проблеми в квалификациите и има колебания във формата си. Той е южноамериканец и просто не е толкова концентриран в главата си, колкото Макс (Верстапен) или Себастиан (Фетел)“, каза тогава д-р Марко.

Съвсем очаквано, думите на австриеца не бяха възприети никак добре. Някои дори обявиха, че съветникът на Ред Бул е ксенофоб и расист. Марко също така допусна фактологическа грешка, тъй като родната страна на Чеко се намира в Северна Америка.

В края на миналата седмица Марко поднесе извиненията си към Перес. Мексиканецът на свой ред заяви, че е имал личен разговор със своя ръководител, в който той лично му се е извинил.

ФИА също обърна внимание на скандала с бившия пилот от F1. Федерацията потвърди, че той е получил писмено предупреждение.

„Можем да потвърдим, че Хелмут Марко получи писмено предупреждение. Освен това му бяха напомнени отговорностите като публична личност в моторните спортове в съответствие с Етичния кодекс на ФИА“, се казва в изявление на федерацията.

Междувременно Кристиан Хорнер каза, че Ред Бул не е направил изявление по тази тема защото на практика д-р Марко „не е служител на отбора“.

„Каквито и да са били тези коментари, те не са били правилни. Хелмут бързо призна това и се извини публично и директно на Серхио Перес“, обясни Хорнер.

„Той говори директно със Серхио за това. Според мен, в живота винаги се учиш, дори и да си на 80 години. В крайна сметка е неизбежно да научиш някои уроци.“

„Той не е служител на Ред Бул Рейсинг. Затова не направихме изявление. Марко е част от по-широката група на Ред Бул, която поднесе извиненията си чрез телевизионния канал ServusTV. Говорихме за това и знам, че тойсъжалява за думите си“, добави Кристиан Хорнер.

Междувременно някои шефове на отбори в F1 коментираха изказването на Марко.

„Трябва много да внимавате какво казвате на когото и да било“, каза Зак Браун. „Това не беше добър коментар. Мога да разбера защо хората се обидиха от него. Честно казано не съм го чувал и само съм чел. Трябва да се отнасяте с уважение към всички и да не правите коментари, които могат да бъдат възприети като неподходящи“, добави CEO-то на Макларън.

„Това е тема, която изобщо не е смешна. Не е приемлив и начинът на мислене, че изобщо можеш да измислиш такива неща. Това няма място във Формула 1“, заяви Тото Волф.

„Това не трябваше да се казва нито в миналото, нито сега, нито със сигурност и в бъдеще. Всички знаем, че се нуждаем от повече разнообразие в F1 и от повече приобщаване. Отборите правят всичко възможно, за да създадат среда, в която това е възможно. Подобни изказвания не хвърлят светлината, която шампионатът заслужава“, допълни шефът на Мерцедес.