Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА планира преструктуриране контрола и управлението на F1 състезанията

ФИА планира преструктуриране контрола и управлението на F1 състезанията

1367
0
Алан Перман, Майкъл Маси
Алан Перман от Алпин (вляво) и рейс директорът на ФИА Майкъл Маси; снимка: Алпин

ФИА планира преструктуриране контрола и управлението на състезанията от Формула 1. Според публикация на BBC организацията възнамерява да направи промени, които да позволят на рейс директора да работи и взима решения в по-спокойна среда.

Международната автомобилна федерация започна разглеждане на събитията от края на финалния за сезон 2021 кръг в Абу Даби. Организацията вече провежда разговори. Планирани са дискусии и с пилотите. Досега има информация, че президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем е разговарял с Тото Волф. След това е дискутирал нещата и с останалите шефове на отбори. Той бе опитал да се свърже и с Люис Хамилтън, но седемкратният световен шампион не отговорил на съобщенията му.

Публикацията на BBC се позовава на вътрешен източник, според когото се планира поддържаща рейс директора структура

Майкъл Маси бе подложен на почти постоянен натиск през миналия сезон от шефове на екипи, най-вече от Тото Волф и Кристиан Хорнер. Твърди се, че се търси начин да се създаде бариера, непозволяваща подобен директен контакт и съответно напрежение. Такова решение би помогнало на федерацията да не сменя Маси, за което настоявали някои F1 екипи. Според други отбори премахването на натиска върху рейс директора е достатъчно и не изискват уволнението на австралиеца. От BBC са потърсили коментар по въпроса от отборите. От Ферари са заявили, че не знаят да има искане за отстраняване на Маси. Екипът на Ред Бул директно е отрекъл да е настоявал за подобно нещо. От Уилямс са казали, че според тях не е работа на отборите „да взимат решения относно персонала на ФИА“. Останалите тимове не са направили никакъв коментар.

Обмислят се и промени в работата на стюардите. Те са различни за отделните надпревари и бяха многократно критикувани през миналия сезон. За едни и същи нарушения бяха давани различни санкции или изобщо не бяха налагани такива.

В материала се посочва също така, че във ФИА първоначално смятали, че реакциите от финала на пистата Яс Марина постепенно ще отшумят

От федерацията няма никакви знаци за намерение да сменя Майкъл Маси. Рейс директорът дори е председателствал срещата на отговарящия за спорта генерален секретар на ФИА Петер Байер със спортните директори и тийм мениджъри на отборите от Формула 1 миналата седмица.

ФИА обяви, че крайните изводи от разглеждането на събитията в Абу Даби и евентуалните решения ще бъдат оповестени на 18 март. Това е броени дни преди първия старт от сезон 2022 в Бахрейн.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)