Начало Избрани ФИА постави ново ограничение на скоростта при двойни жълти флагове

ФИА постави ново ограничение на скоростта при двойни жълти флагове

812
0
Формула 1, F1, Гран при Австралия, Албърт парк, Мелбърн, Ред Бул, Астън Мартин, Мерцедес
снимка: Ред Бул Контент Пуул

ФИА постави ново ограничение на скоростта при двойни жълти флагове. Според новото правило, състезателите от F1 ще се движат с още по-ниско темпо в зоните с двойни жълти флагове по време на виртуален или реален автомобил за сигурност. Промяната влиза в сила от предстоящата Гран при на Монако.

Мярката се въвежда от ФИА след „проучване и преглед на предишни инциденти“, както и след консултации с отборите и пилотите от F1. По този начин трябва да се подобри безопасността при инцидент на пистата.

Новото ограничение ще се прилага в зоните, където се показват двойно развети жълти флагове. Според международния спортен кодекс на ФИА, те се използват само когато има „опасност, блокираща изцяло или частично трасето и/или маршалите, работещи на или до трасето.“ По-просто обяснено, такива флагове има при условия на виртуална или реална кола за сигурност

Техническият директор на ФИА Тим Гос обясни, че ФИА иска да разшири прилагането на „концепцията за делта време.'“ Тя се появява само при условията на автомобил за сигурност/VSC. „Концепцията“ изисква от пилотите да са по-бавни от определено референтно време за обиколка. Това важи специално за зоните, в които се показва двойна жълта светлина.

Това се прави, за да се избегнат „случаи, в които автомобилите могат временно да увеличат скоростта си. Следователно те ще възстановят времето, което са загубили спрямо това референтно време“.

Предишното изискване към пилотите от F1 съгласно спортния кодекс беше доста неясно. Според него, пилотите трябваше  „намалят значително скоростта си.“ Освен това те не трябва да изпреварват и винаги да бъдат готови да променят посоката си или да спрат.

„Това, което искаме да направим сега, е да разширим използването на концепцията за делта-времето. Така ще гарантираме, че автомобилите от F1 се забавят стриктно до необходимото делта-време. Това важи когато се показват двойно размахани жълти знамена при виртуален автомобил за сигурност или реален такъв. Затова въвеждаме специално референтно ограничение на скоростта в зоната, където се показват тези знамена“, каза Гос.

Състезателите ще получават сигнали, предупреждаващи за предстояща зона с двойно размахан жълт флаг на арматурното табло и по радиото. Делта-времето също се нулира в началото на тези зони.

Проучването, проведено от ФИА, включваше тестове на писта на множество неразкрити места. В резултат на това беше решено, че референтната скорост на автомобила за сигурност при мокра писта е подходяща за прилагане.