Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА предлага активна аеродинамика за 2021 г.

ФИА предлага активна аеродинамика за 2021 г.

1705
0
2019 Гран при на Белгия
Квят пред Грожан и Албон на Спа, снимка: Спас Генев

Международната автомобилна федерация предлага за 2021 г. да бъде въведена активна аеординамика. Това съобщава немското издание Auto Motor und Sport. Според информацията целта е с нейното използване изпреварванията да бъдат по-лесни.

Пилотите ще могат да променят ъгъла на атака на крилата и други елементи, което ще им помогне да следват по-близо колата пред тях. Това може да направи използването на системата DRS излишно и тя да бъде премахната.

Предложението е било направено на последната среща на техническата работна група на ФИА. Според информацията то е в резултат на опасенията, че развитието на колите през 2021 г. може да доведе до значителна загуба на аеродинамично притискане за колата, следващата друга отзад.

„В началото, автомобилът, който следва друг, ще запазва около 90% от притискането си“, обяснява Марчин Будковски от Рено. „Но това ще се променя с всяка стъпка на развитие и ще намалява. Дали притискащата сила ще намалее отново до 50%, както е при сегашните коли, никой не знае.“

Пак според AMS някои от отборите в шампионата са се обявили против последната предложена концепция на колата за 2021 г. с много по-опростени крила и използване на граунд ефект. Президентът на ФИА Жан Тод обаче е заявил, че голяма промяна на концепцията няма да има.