Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Представиха на отборите нов дизайн на колите за 2021 г.

Представиха на отборите нов дизайн на колите за 2021 г.

3703
0
2021 концепция болид
Една от предлаганите концепции за колите от 2021 г., графика: Либърти Медия

Формула 1 разкри подробности относно това какви ще бъдат новите коли през 2021 г. В понеделник на отборите в бил показан обновен дизайн, който се различава значително от представения публично миналия месец.

Сега изображения не бяха демонстрирани, а беше представено само описание. Дизайнът е разработван от главния технически шеф на спорта Пат Саймъндс и техническият директор на ФИА по едноместните болиди Николас Томбазис.

Според представената концепция, наречена Lima, новите крила ще изглеждат по-футуристично и атрактивно.

Предното крило ще е по-здраво и няма да е с права форма, а ще е извито от двете си страни. Страниците му ще бъдат силно изправени нагоре, като върха на крилата на пътнически самолет.

Самият нос ще бъде поставен с 25 мм по-ниско. Обсъжда се възможността ширината на предните крила от 2 метра да бъде намалена, без това да увеличи създаваната турбуленция и да има негативен ефект върху колата отзад.

Подът, който в първоначалния си вариант бе представен с дълги тунели за генериране на притискаща сила и създаване на граунд ефект, също е променен в новата концепция. Изменения има още по кокпита, за да разполагат пилотите с повече място, задните спирачки и трансмисията.

Драматична промяна има и по задното крило. При новия си дизайн то е по-широко спрямо показаното миналия месец. Страниците и подпорите му са извити навътре, а не са поставени вертикално надолу, за да имат те по-естетичен вид.