Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА прилага нова система за по-строго следене за спазване на жълти флагове

ФИА прилага нова система за по-строго следене за спазване на жълти флагове

62
0
Чарли Уайтинг
Чарли Уайтинг, снимка Мирко Щанге

ФИА прилага нова система за по-строго следене на това как пилотите спазват изискванията при поява на жълти флагове на писта. От администриращата спорта организация искат да са сигурни, че състезателите реално намаляват скоростта, когато на трасето има предупредителни знамена.

При въведената за този сезон система всяка писта вече се разделя не на обичайните три сектора, а на 20 индивидуални сегмента. Според информация на Аутоспорт пилотите са получили конкретна инструкция с колко трябва да свалят скоростта си, когато видят жълто знаме.

Рейс директорът и технически делегат на ФИА Чарли Уайтинг е разяснил, че всеки състезател трябва да намали с 0,2 секунди в сравнение с най-доброто си секторно време и с 0,5 сек за двоен жълт флаг.

Според Уайтинг новата система дава по-добри резултати при засичане на скоростта:

Така ще имаме по-голяма точност при преглед позициите на автомобилите и секторите. Сега разделяме трасето на 20 части. Това ще ни позволи по-прецизна проверка дали даден състезател е намалил достатъчно при жълти знамена, тъй като сравнението на скоростта в по-голяма секция не винаги е достатъчно репрезентативно. Това е още едно допълнение към „въоръжението” на стюардите.