Начало Избрани ФИА продължава борбата си срещу онлайн злоупотребите

ФИА продължава борбата си срещу онлайн злоупотребите

602
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА продължава борбата си срещу онлайн злоупотребите. Президентът на федерацията Мохамед Бин Сулайем заяви, че ръководният орган ще увеличи усилията си, за да се справи с този толкова нашумял проблем през последно време.

Инициативата на ФИА идва след събитията в Остин. Тогава един от стюардите на федерацията (Силвия Белот) стана обект на тормоз в социалните мрежи.

Белот е била част от комисията от стюарди, които са се произнесли по случая с протеста, подаден от Хаас след състезанието в Остин. В него се твърдеше, че болидът на Фернандо Алонсо е бил управляван в прекалено опасно състояние. Пилотът на Алпин се удари в задницата на Ланс Строл на дългата обратна права в Остин, което доведе до поражения в предната част на неговата кола.

Алонсо получи 30-секундно наказание след края състезанието, което го извади от зоната на точките. От Алпин обжалваха решението на стюардите и в крайна сметка спечелиха. По този начин позиция на двукратния световен шампион бе възстановена. Въпреки това отсъждането на комисарите предизвика вълна от критики и обиди в социалните медии. В някой случаи Белот дори е получавала смъртни заплахи.

Във връзка с това, вчера ФИА публикува изявление . В него президентът Бин Сулайем ясно заяви, че нивото на онлайн токсичност е достигнало крайна точка. Той допълни, че вече е крайно необходимо да се вземат някакви по-сериозни мерки по този случай.

„Неотдавна една от жените стюарди на ФИА, Силвия Белот, беше обект на смъртни заплахи. Изключително жалко е, че човек като Силвия или който и да е от нашите маршали и официални лица, които доброволно отделят от времето си, за да ни позволят да се състезаваме, е обект на такава омраза“, се казва в изявление на президента на ФИА.

„Всъщност през последните няколко години редица служители на ФИА също са били обект на тормоз и публикации с омраза.

„Абсолютно неприемливо е нашите доброволци, служители и работници да бъдат подлагани на това изключително насилие. Това няма място в нашия спорт. То има опустошително въздействие върху психичното здраве на нас и на нашите близки.“

„Винаги ще се застъпвам за служителите и доброволците си. Нека поясня- без тези хора нямаше да има състезания. Трябва да се запитаме кой би искал да стане висш служител в тази среда? Реалността е толкова очевидна. Вярвам, че ако това продължи, ще унищожи нашия спорт“, продължи президентът на ФИА. „Ако вие сте в ролята на съдия и президент, разбира се, очаквате хората да не са съгласни с решенията, които вземате. Но трябва да очаквате, че тези мнения и коментари ще бъдат уважителни. За съжаление това се случва все по-рядко. Според мен, само чрез съвместен подход ще постигнем успех в борбата с този бич за нашия спорт.“

Ние вече стартирахме този процес чрез следните действия:

  • Започнахме диалог с платформите на социалните медии, за да изпълнят своята роля. След това започваме работа с правителства и други спортни ръководни органи, за да ги обединим и да поемем решителни ангажименти за съвместни действия.
  • Чрез университета на ФИА, ние възлагаме проучване на дигиталната омраза и токсичните коментари в спорта. Това ще осигури платформа за споделяне на знания, обучение и превенция.
  • Започваме да си сътрудничим си с платформата Arwen.ai. Целта ни е да използваме техния софтуер с изкуствен интелект за откриване и премахване на неправомерно съдържание в собствените ни канали.

Освен това, през следващите месеци ще стартираме съгласувана кампания. Искаме да използваме силата и обхвата на цялата ни федерация, която наброява 244 автомобилни и спортни организации в 146 държави на 5 континента. Кампанията ще се основава на съвместната работа на ФИА и F1 в рамките на инициативата Drive It Out. Ще говоря повече за това по време на Гран при на Абу Даби по-късно този месец“,

„Знам, че в спорта страстите са много големи. Но от друга страна, онлайн тормозът, злоупотребите и речта на омразата не трябва да се толерират. Всеки в нашия спорт, без значение дали това се отнася за медии, отбори, пилоти и фенове, има своята роля. Не можем да пренебрегнем това. Призовавам цялата екосистема на моторните спортове да заеме позиция. Това нещо трябва да бъде спряно“, завърши президентът на ФИА.