Начало Избрани ФИА продължава да търси решение за покритието на гумите за мокър асфалт

ФИА продължава да търси решение за покритието на гумите за мокър асфалт

716
0
гуми за мокро на Пирели
снимка, Пирели

ФИА продължава да търси решение за покритието на гумите за мокър асфалт. Според Никола Томбазис, следващият тест ще включва много по-агресивно решение. То трябва напълно покрива колелата и да намалява количеството вода, която се изхвърля зад всеки един болид. По този начин ще се подобри  видимостта на състезателите по време на надпревари на дъжд.

Липсата на достатъчно добра видимост поради разпръскването на пръски е основният ограничаващ фактор при силен дъжд. Затова Томбазис се надява, че специални арки на колелата за мокър асфалт могат да помогнат в това отношение

Първото изпробване на идеята в Силвърстоун през юли не даде очакваните резултати. Причината за това бе, че използваните покрития за колела намалиха само с малко количеството разпръскваната вода.

Ръководството на F1 знае, че е необходима много по-голяма стъпка, ако искат да ограничат достатъчно пръските и да помогнат на автомобилите да се състезават по-добре в мокри условия. По-рано тази седмица председателят на Комисията за едноместни състезателни автомобили Никола Томбазис обясни, че е напред анализ на случилото се на Силвърстоун. Той поясни, че следващият тест ще бъде с много по-различен дизайн на тези покрития.

Това, което беше направено на Силвърстоун с помощта на Мерцедес, които създадоха части, и Макларън [които пуснаха автомобил, за да получат обратна връзка за пръскането], може би беше твърде оптимистичен експеримент“, сподели Томбазис.

„Защитните арки покриваха твърде малка част от колелото. Бях доста скептичен и си представях, че няма да видим добри резултати. При следващите тестове, които ще проведем, ще тестваме пълното покритие на колелото. Планирам да надхвърлим дори необходимото, за да разберем какъв е прагът, при който се образува спрей. След това ще решим кой път да изберем.“

Томбазис обясни колко сложно е намирането на решение. В момента пръските, които изхвърлят автомобилите от F1, се предизвикват от различни фактори

„Първата е от водата, която се извлича от гумите и се изстрелва нагоре. Вторият ефект се дължи на натрупването на вода между колелото и асфалта в зоната на гумата (между колелото и ръба на пода), която се засмуква в дифузьора. Третият ефект се дължи на водата, която застоява в пукнатините в земята и под натиска на дифузьора се засмуква и изхвърля.“

„Смятаме, че пръските, идващи от колелата, представляват около 40% от общото количество. Ако успеем да ограничим това явление, е ясно, че пилотите няма да имат пълна видимост, но ще има значително подобрение“, каза още представителят на ФИА.

Томбазис добави, че ФИА разглежда инструментите, използвани от автомобилната индустрия. Целта е симулиране на мокри атмосферни условия, особено когато става въпрос за осигуряване на безопасност.

„Направихме някои симулации. Има инструменти, които често се използват в производството на автомобили (например проверка на видимостта на огледалата за обратно виждане). Тези инструменти трябва да бъдат добре калибрирани, за да се получи добра корелация. Производителите на автомобили извършват много обширно калибриране. Тъй като нямат ограничения за тестовете и не се налага да работят с ФИА, която налага ограничения, те могат да действат свободно. Нямаме възможност да провеждаме чести тестове, така че при ограничените дейности не е лесно да се намерят правилните калибрирания“, добави Томбазис.

Един от проблемите при по-голямото покритие на колелата е свързан с аеродинамиката. Едни нови арки ще окажат много по-голямо въздействие върху въздушния поток в сравнение с първоначалните тестови версии. Според Томбазис, ФИА е наясно с въздействието на всяко устройство в тази област. Той добави че в крайна сметка всички отбори ще загубят една и съща сума притискане.

„Влошаването на притискащата сила може да варира в широки граници. При някои конфигурации, които изпробвахме, тя беше почти нулева, докато при най-екстремните решения, които тествахме в тунела, видяхме загуба до 80 точки. Това може да струва две или три секунди във времето за обиколка.“

„Честно казано, нас не ни интересува прагът на ефективност, въпреки че отборите определено го следят. При теста на Силвърстоун използваното решение имаше възможно най-ниското аеродинамично въздействие“, завърши Никола Томбазис.